Kavgalı Kongre CHP’yi parçalıyor…

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP’de tartışma ve genel başkanlık yarışı olabileceğini, bunların partiye güçkatacağını belirterek, ”Ama CHP’de zorbalık, eşkıyalık olmaz. CHP’liler ne zorbalığa, ne eşkıyalığa pabuç bırakmaz” dedi.


Baykal, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan 13. Olağanüstü Kurultay’da konuşmasını yapmak üzere kürsüye, kendi taraftarları ve Mustafa Sarıgül taraflarının karşılıklı sloganları arasında çıktı. Deniz Baykal, kürsüye gelirken Sarıgül’ün Baykal’ı alkışladığı görüldü.


Divan Başkanı Şinasi Öktem, sık sık partilileri ve delegeleri, sloganları kesmeleri için uyardı.


Partililerden Baykal’ı saygıyla dinlemesini isteyen Öktem, ”Saygıbekliyorsanız, saygı göstermek zorundasınız” dedi. Bir süre sloganların kesilmesini bekleyen Baykal, daha sonra konuşmasına başladı.


Salonda bulunanların, bu kez ”yuh çekmesi” üzerine, Öktem, CHP kapısından geçen hiç kimsenin, genel başkanı yuhlayamayacağını, CHP’yeyakışan bir kongre olması gerektiğini belirtti. Baykal, daha sonra konuşmasına başladı.


DÜŞMANLIK SERGİLENMEZ’
Konuşmasına, ABD’de tedavi programını tamamlayarak kurultaya katılan İsmail Cem’i aralarında görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan Baykal, Cem’e sağlık dileklerini iletti. Baykal, Cem’in, sosyal demokrasi hareketinde, siyasal ve örgütsel çalışmaların gerçekleştirilmesinde çok büyük emek verdiğini anlattı. Baykal, ”bir aydın, seçkin siyasetçi” diye tanımladığı Cem’in, sosyal demokrasi hareketine güç, umut ve mutluluk kattığını ifade etti.


Bugün önemli bir kurultay gerçekleştirildiğini dile getiren Baykal, CHP kurultaylarının, renkli, coşkulu, heyecanlı olduğunu, bütün Türkiye’nin ilgisini çektiğini belirtti. Baykal, bunun zenginliklerinin ve güzelliklerinin sonucu olduğunu kaydetti. Baykal, ”Ama CHP kurultaylarında, hiç yaşanmamış olan, düşmanlık, saldırılar,husumetin sergilendiğini tanık olunmaz” dedi.


Kürsünün önünde partililer arasında arbede yaşanması üzerine, Baykal konuşmasına ara vermek zorunda kaldı.


Divan Başkanı Öktem, ”Böyle davranarak, neyi çözeceğinizi sanıyorsunuz?” diye sorarak, polis çağıracağını ifade etti. Binlerce insanın emeğinin baltalanamayacağını dile getiren Öktem, görevlilerden, delege ve basın için ayrılan salonun orta bölümünün boşaltılmasını istedi.


”Faşistler dışarı” sloganlarına, salonda üzerlerinde sarı atkılar taşıyan bir grup, ”Yuh” çekerek karşılık verdi. Baykal, yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra, yeniden konuşmasına başlayabildi.


‘GÖZ MÜ YUMACAĞIZ’
”Konuşma yapmaya ihtiyaç var mı bilmiyorum” diyen Baykal, manzaranın ortada olduğunu vurguladı.


CHP’nin, kendisini savunma ihtiyacını bu kadar dramatik şekilde sergilediği tablonun hiç yaşanmadığını belirten Baykal, ”CHP’yi ele geçirmek isteyenlere izin verecek misiniz?” diye sordu. CHP kurultaylarında, fikir, düşünce, akıl, sorumluluk, vatanseverlik, sevgi, saygı, mantık ile siyaset yapıldığını dile getiren Baykal, ”CHP kurultaylarında fikir yerine zorbalığın, akıl yerine şiddetin almasına göz mü yumacağız?” dedi.


Baykal, CHP’nin tehdit karşısında kendisini savunmaya çalıştığını,toplumda giderek etkinlik kazanmaya ve parti politikalarının ülke gündemini etkilemeye başladığı bir dönemde böyle bir manzaranın oluşmasını hayretle karşılamadıklarını söyledi. Baykal, bu manzaranın
arkasında neyin yattığını, neyin amaçlandığını bildiğini belirterek, ”Bütün Türkiye biliyor ki, CHP’liler üzerine düşeni bu kurultayda yapacaktır. CHP’yi böylesi manzaralara sürükleyecek bir tabloyu elbirliği ile etkisiz kılacaktır” dedi.


Baykal, CHP’de parti içi yarışma, tartışma, genel başkanlık yarışının olacağını, bunun partiye güç katacağını kaydederek, ”Ama CHP’de zorbalık olmaz, eşkıyalık olmaz. CHP’liler ne zorbalığa ne eşkıyalığa pabuç bırakmaz” diye konuştu.


PET, SANDALYE VE SOPA YAĞMURU
Baykal, konuşmasının son bölümlerinde kendisine laf atan bir Sarıgül taraftarına, ”Haddini bil, yerine otur” diye azarlayınca havada sandalyeler, pet şişeler ve sopalar havada uçmaya başladı.Divan Başkanı Şinasi Öktem, sık sık partilileri ve delegeleri uyardı. Ancak olaylar durmayınca salona polisi davet etti. Yüzünden kanlar akan bazı partililer salon dışına çıkarılıp ambulanslarla hastaneye götürüldü. Çevik Kuvvet polislerinin kontrolü sağlaması üzerine Deniz Baykal yarım kalan konuşmasına devam etti.


Baykal, konuşması devam ederken, Sarıgül hakkındaki yolsuzluk raporunu yayınlayan Nokta Dergisini havaya kaldırıp gösterince ortam yine gerildi. Baykal, Mustafa Sarıgül’e seslendi: “Yolsuzluklara karşı mücadelenin savcısı da olurum komseri olurum, polisi de olurum. (Sarıgül’ün tepkisi üzerine) Korkma! Otur yerine… Otur yerine… Gürültüyle gerçekleri bastıramazsınız. Otur oraya otur. Haddini bil…”


CHP Liderinin konuşması 2 saat 45 dakika sürdü fakat kargaşa yüzünden toplam 45 dakikalık kesintiler oldu. Daha sonra kürsüye Mustafa Sarıgül geldi. Divan Başkanı konuşma izni vermedi. Sarıgül kürsüde beklemeye devam etti. Divan Başkanı bunun üzerine, “Yerinize oturun, size söz verip vermeyeceğimize karar vereceğiz. Diretirseniz, kimsenin emrivaki yapmasına izin vermeyeceğim” dedi. Sarıgül ısrarla kürsüde beklemeyi sürdürdü. Divan başkanı son olarak, salonun boşaltılmasını istedi.Divan, Genel Başkan adayı Mustafa Sarıgül’e konuşma izni vermedi. Araya güvenlik güçleri girdi. Yapılan pazarlıklar sonucunda, Sarıgül, kürsüdeki bekleyişini sonlandırdı ve yerine geçti. Kurultaya ara verildi.


BANA SARIGÜL SALDIRDI
CHP kurultayında yaşanan arbedede Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen saldırıya uğradı. Kanlar içinde hastaneye kaldırılan Erzen’in durumuna atıfta bulunan Deniz Baykal, “CHP’nin belediye başkanını kanlar içinde bırakanlar CHP’li olamaz” dedi.Kanlar içinde hastaneye kaldırılan Ateş Ünal Erzen, kendisini Mustafa Sarıgül’ün yumrukladığını belirterek şöyle konuştu: “Hurşit Güneş’le birlikte 10 metre öteden beni gördü, arbede arasında yanıma geldi, yumruk attı”
 

1018470cookie-checkKavgalı Kongre CHP’yi parçalıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.