Kayıkçı Türkler

Karayib Denizi’ndeki, Küba’nın azıcık Kuzey açığına düşen 36 adalık bir ülke, İngiliz Uluslar Topluluğuna bağlı Turks-Caicos topraklarında Kraliçe’ye bağlı sömürge yönetimi ne zamandır Kanada’ya yamanmak istiyordu. Bu işin tarihi 1917’ye kadar iner, fakat son zamanlarda ziyaretler çoğaldı.

Kimi söylencelere bakılırsa, tarihi Osmanlı’nın Kanûni zamanlarına inen vakitlerde Türk gemicilerden, Barbaros torunları , Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin gibi cevval leventlerin içinde tayfa olduğu, küffara ait gemiler Karayip Adalarına gelmiş, bu adalardan en güzellerine Türkler çıkmış, yerleşmişti.
Türkler güzeli bilir, esmeri sever, sarışına hayır demez…
Güya onların adına atfen buralara Turks adaları deniyor, adalar arasında kayıkla dolaşıldığından Caicos adı ilave ediliyordu.
Söylence, dinlemesi keyifli şeydir; dinleriz.
Hatırlatması bizden: Caicos, Yunanca’dır, Türk diliyle bir ilintisi yoktur.
Bu söylenceyi doğrulayan pek kanıt yok ortada! Ancak takımadaların ismi 5 asırdır Türk-Kayık diye geçiyor ya, buna bir kılıf uydurmak üzere güya adada yetişen bir cins kaktüsün fese benzediği, fes denince akla Osmanlı, Osmanlı denince Türk geldiği, vesaire vesaire lakırdılarla bir benzetme sonradan yapılmıştır; inananı pek yoktur.
Şu günlerde, eskiden İngiliz Kraliçesine bağlılık yemini etmiş, eski sömürge ve fakat bugün bağımsız, ancak sayısı 52’ye ulaşan İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi bu adaların devleti, Kanada’nın kapısından ayrılmıyor.
Aslına bakılırsa İngiliz Uluslar Topluluğuna üye olmak başlı başına bir ayrıcalık sayılır, bugünün bölünmüş dünyasında… Vatandaşları pasaportlarını gösterip vizesiz dilediği ülkeye girer çıkar; daha ne olsun!
Topluluk üyeleri kendi aralarında zaman zaman itişip kakışsa da birbirlerinden kolay beri ayrılmazlar, ayrılmak istemezler.
İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi Kanada’nın bereketli toprakları, kışına ve buzuna rağmen, her zaman öteki üyelerin ilgisini çeker mi, çeker!
İşte bu ilgiye öteden beri sahip bulunan Turks-Caicos ada ülkesi, ilk kez 1917 yılında Kanada’ya heyet gönderip birleşmeyi, tek devlet olmayı önermiştir. Bunu teklif ederken, Kanada’da soğuktan kemikleri sızlayıp çenesi takırdayana, sıcak plajlarını göstermiştir.
Böyle bir görüşmenin sıcak plajlar üzerine yapılmış olması, komiğinden ele alınacak türde diplomatik hikâyedir. Elbette Kanada, o sıralarda soğuktan bugün olduğu kadar şikâyetçi değildir ve teklife yüz vermemiştir.
Eksi 35 derecede üşürken, uçağa atladı mı Kanada toprağı olsun diye teklif edilen Turks-Caicos adalarına gidecekler birden kendisini Artı 35 derecede bulacak, yandım Allah diye klima karşısına geçecektir; güzel tekliftir…

1917 yılında toprakları birleştirmek teklifiyle kapısı çalınan Kanada o günlerde Türk-Kayık adalarına yüz vermemiştir, ancak aradan geçen zaman Türk kayıkçıları haklı çıkartmış olmalıdır. Bugün Turks-Caicos adalarına rağbet pek fazladır.
On yıl evvel, sert bir kışın hüküm sürdüğü Kanada’nın Doğu eyaleti Nova Scotia’nın yerel meclisi bir yasa tasarısı çıkartıp Kayıkçı Türklere , mesaj göndermiş, ¨Kanada Federal Devleti kabul etmemiş olabilir, hâlen sizin o eski teklifiniz bâki midir, eğer hazırsanız, gelin birleşelim..¨ demiştir. Bu tartışmalı teklif o vakitler Federal makamlar tarafından kınanmış, Başkent Ottowa’ya sorulmadan böyle bir toprak ilhakı- annexation doğru bulunmamıştır; tasarı kadük kalmıştır.
Bu komik gibi görünen tavşan dağa küstü hikâyeleri böyle süregitsin, öte yandan Kanadalı’nın Sıcak Denizlere gitmek özlemi bir biçimde gerçekleşmektedir. Turks-Caicos adaları son 5 yıl içinde Kanada’dan 31 bin civarında yerleşim ve oturma izni alan göçmenle dolmuştur. Toplam nüfüs Kanadalılarla beraber, adalarda, 100 bine ulaşmıştır.
Kanada’nın 10 bölgesinden birisi, Prens Edward Adası eyaletinin toplam nüfusu 140 bin diye dikkate alınırsa, Turks-Caicos bir bakıma Kanada’nın 11.eyaleti olmuştur.
Kanada’nın Güney sınırından 2 bin 600 km.uzaktaki takım adaların uzak olduğu sanılmasın. Yine bu noktadan itibaren Kuzeye gidildiğinde aynı uzaklıkta bir Kanada kenti, Artik Bölge’de Inuvik şehri bulunduğu düşünüldüğü zaman pek yadırganır bir yanı yoktur.
Şimdilik hayat pahalılığı yaşamıyan Turks-Caicos’da, Kanadalılar, ayda 1000 Dolar civarında bir parayla Krallar gibi yaşamakta, bir eli yağda bir eli balda bulunmaktadır; oh, keyifler kekâ…
Üstelik, Kanada Federal Hükümeti’nin buraya yaptığı bir yatırım da bulunmaz.
Geçtiğimiz yıl, Kanada’da Güneyden Kuzeye doğru açılan yeni asfalt için 300 Milyon Dolar harcamayı göze alan, üstelik o yola kimsenin gitmesi pek beklenmediği hâlde bu girişime başlayan Kanada Hükümeti böylece sıfır para harcayıp, dahası uçak kaldırmakla ekstradan havayolları geliri elde ederek, soğuktan donmuş vatandaşlarına sıcak plaj, Tekila, Avakado salatası, samba ve mambo, azıcık seks ve biraz da köpek balığı heyecanı yaşatmak istiyor; anlaşılan budur.
Son dakika dedikodusunu etmeden, şuradan şuraya, kovsanız gitmeyiz:
Kayıkçı Türk adalarının eski bayrağı, İngiliz şeritli bayrağın göbeğinde yer alan ay-yıldız’ın da tekrar kumaşa resmedilmesini isteyenler çıktıkça, Kanadalılar, ¨Yok, hayır, bizim Kanada bayrağındaki meşe yaprağı tam ortada yer alsın!¨ demekteymiş.
Bu da bizden bayrak milliyetçiliğini kızıştırması olsun!

______________________

* [email protected]

1593310cookie-checkKayıkçı Türkler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.