Kaymakam HES karşıtı Muhtarı istifaya davet etti!

Öte yandan yöre köylüleri Çaykara’ya vekaleten bakan Kaymakam Abdurrezzak Canpolat’ın HES karşıtı olduğu bilinen Köknar Muhtarı Abdullah Sevim’i istifaya davet ettiğini iddia ettiler.

GÖZALTINA ALINAN KÖYLÜLER SERBEST

Önceki gün Şeyhi Yaylası Balkodu Mevkiinde, HES projesini mahkemeye veren köylülerle HES çalışanları arasında çıkan ve üç kişinin yaralandığı arbedenin ardından aralarında kadınlarında bulunduğu yaklaşık 110 köylü gözaltına alınmış, köylülerden 105’i ifadeleri alındıktan sonra dün serbest bırakılmıştı. Mala zarar verme ve adam yaralama suçlamalarıyla gözaltında tutulan Ali Dursun, İhsan Dursun, Nizamettin Şimşek, Engin Gargar ve Rafet Şimşek ise Savcılık tarafından alınan ifadelerinin alınmasının ardından çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece serbest bırakıldılar. Ancak serbest bırakılan beş kişinin haklarında adli takip kararı verildiği öğrenildi.

‘KAYMAKAM, HES KARŞITI MUHTARI İSTİFAYA DAVET ETTİ’ İDDİASI

Öte yandan HES projesinin durdurulmasını isteyen Karaçam ve Köknar köylüleri, yaptıkları ortak açıklamada Çaykara’ya vekaleten bakan Dernekpazarı Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat’ın Köknar Muhtarı Abdullah Sevim’I, HES karşıtı tutumu nedeniyle istifaya davet ettiğini iddia ettiler. Köylülerin yaptığı ortak açıklamada, HES projesine karşı mücadele eden yöre halkının hiç bir dönemde yaşanmayan baskılara maruz kaldığı öne sürülerek, “Trabzon’daki kolluk güçleri yasal sınırları aşan ve adeta malum nedenlerle soyadı ünlenmiş yerel taşeronların güvenlik ekibi ve sözcüsü gibi davranmaktadır. Yapılan uyarılara rağmen bu davranış biçiminden vazgeçilmemiştir. 16-17 Temmuz 2012 tarihinde yaşlı- genç demeden 70 Köknar ve Karaçam vatandaşını, kimlik saptaması gibi garip gerekçelerle bütün gece karakolda tutmuştur. Aynı kolluk güçlerinin, yasalara uymayan tetikçi taşeronlarla çok samimi oldukları görülmektedir. Bu samimiyetin nedenlerini herkes çok ama çok merek etmektedir. Çaykara Kaymakam vekili Dernekpazarı kaymakamı, Köknar Muhtarını HES karşıtı tutumu nedeniyle istifaya davet etmiştir. Kaymakam hangi yasal yetki ile bunu yapmıştır? İdarenin yasalara uymayan bu militanca tarafgirliğinin nedenleri konusunda kafalarda yüzlerce soru işareti doğurmaktadır” ifadelerine yer verildi.

KÖYLÜLERE YAPILAN ORANTISIZ BASKI VİCDANA SIĞMAZ

Köknar ve Karaçam halkının istemediği HES projeleri için dava yoluna başvurulduğunun anımsatıldığı açıklamada, dava süreci tamamlanmadan doğanın yağmalanmasına devam edilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığı belirtilerek, “yaşam ve çevre hakkını savunan ve bunun için demokratik tepki gösteren Köknar ve Karaçam halkına karşı idarenin acımasız ve orantısız baskısı vicdanı olan hiç kimsenin hoş göreceği bir durum değildir. Biz buradan yetkilileri sağduyuya davet ediyoruz. Karadeniz’de doğanın kendini yeniden üretmesinin olmazsa olmazı olan derelerin bu kadar acımasızca yağmalanmaları politikalarına son verin. Birazcık vicdan sahibi iseniz gidin görün o korkunç doğa katliamını, yaşananları ve yaşatılanları” görüşü dile getirildi.

Fotoğraflar: Murat Sarı

Solaklı

Solaklı

Solaklı

Solaklı

Solaklı halkı İstanbul’da eylem yaptı

Solaklı Uzundere

1541330cookie-checkKaymakam HES karşıtı Muhtarı istifaya davet etti!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.