‘Kaynak yok’ diyen hükümete ‘İşte kaynak!’

KESK tarafından hazırlanan çalışmada, Türkiye ekonomisinin çok yüksek bir oranının kayıtdışı olduğu belirtilerek, DİE Hane Halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 2004 yılında toplam 21 milyon 791 olan istihdamın yüzde 53’ünün kayıtdışı olduğu ifade edildi.


Çalışmada, kayıt altına alınması hedeflenen 7 milyon 397 bin kişinin çoğunun asgari ücretten kayıt altına alınması halinde, prim ve vergi gelirinin 21 milyar 608 milyon YTL kaynak yaratacağı dile getirildi.


Yüksek faiz gelirleri ve finansal hareketlerden vergi alınmasının da önerildiği çalışmada, yalnızca iç borç faizlerinin yüzde 15 oranında vergilendirilmesinin 7,2 milyar YTL ek gelir anlamına geleceği ifade edildi.


Yıllardır hazırlanan bütçelerin faiz dışı fazla vermeye odaklandığı belirtilen çalışmada, 6 aylık bütçe gerçekleşmelerine göre faiz dışı fazlanın Ocak-Haziran döneminde 19,5 milyar YTL olarak gerçekleştiğine işaret edilerek, faiz dışı fazlanın yarıya indirilmesinin kaynaklarda büyük bir rahatlama yaratacağı savunuldu.


Çalışmada, bütçenin büyük bir kısmının yıllardır iç ve dış borç faiz giderlerine gittiği vurgulanarak, faiz ödemelerinin zamana yayılmasıyla bu payın yüzde 30-40’lık diliminin kamu hizmetleri ve yatırımlar için kullanılabileceği belirtildi.

1023960cookie-check‘Kaynak yok’ diyen hükümete ‘İşte kaynak!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.