Kayıp Otobüs belgeseline gala

Kıbrıslı Türklere ait olan ve 13 Mayıs 1964’te Larnaka’dan ayrılıp bir daha geri dönmeyen otobüs, belgesele konu oldu.


TAK’ın habene göre; Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev’in senaryosunu yazıp, yönetmenliğini Fevzi Tanpınar’ın yaptığı “Kayıp Otobüs” belgeseli, otobüsün kayboluşunun 43’üncü yıldönümünde, tüm kayıpların ve ailelerinin yaşadıklarına, Kıbrıs Türkü’nün saklı tarihine ışık tutacak.


İki toplum arasında yaşananları, tanıkların anlatımıyla günümüze taşıyan belgeselin dün akşamki gösterimi öncesinde bir resepsiyon verildi.


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın da katıldığı gecede; TC Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, devlet ve hükümet yetkilileri, bazı bakanlar, milletvekilleri, kayıp yakınları ile çok sayıda davetli hazır bulundu.  


BEKLENİLENİN ÜZERİNDE KATILIM


Galaya, beklenilenin üzerinde katılım olması nedeniyle, birçok kişi oturacak yer bulamazken, bazı davetlilerin protokole ayrılmış koltuklara oturması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Talat ile TC Büyükelçisi Kurttekin bir süre dışarıda beklemek durumunda kaldı. Ancak sorun kısa sürede giderilerek, Talat ile Kurttekin salondaki yerlerini aldı.
Bu arada birçok kişinin salona sığmamsı nedeniyle, ilk gösterimin ardından, dışarıda kalan konuklar için ikinci bir gösterim yapıldı.


Belgeselin gösterimi öncesinde, Tanpınar ve Pertev birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından şehitler ve kayıplar anısına yapılan saygı duruşu ardından süresi 55 dakika olan belgesel gösterildi.


TANPINAR


Belgeselin yönetmeni Fevzi Tanpınar, bir belgeselin, yönetmen için, anladığı, analiz ettiği, emin olduğu ve başkalarına aktarılacak kadar değerli bulduğu bir gerçeklik olayını ifade ettiğini belirterek, “Kayıp Otobüs“ belgeselinde kendilerinin bilimsel ve evrensel bakış açısı ilkesinden asla sapmadan, belgeseli ortaya koyduklarını söyledi.


“Belgeseli olmayan ülke, fotoğraf albümü olmayan bir aileye benzemektedir” diyen Tanpınar, “Bu nedenle belgeseller, ülkeye; tarihe ışık tutması, şimdiki ve gelecek nesillere, dünyaya sayfalarını çevirebilecekleri bir albüm katmalı” şeklinde konuştu.
Tanpınar, belgesele maddi ve manevi katkı koyan herkese teşekkür etti.

699860cookie-checkKayıp Otobüs belgeseline gala

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.