‘Kayıp Rumları Türkiye’de de arayalım’

“Türkiye’de de Kayıplarla İlgili Arama” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin, Ekim ayında Strazburg’ta gerçekleştirilecek olan Daimi Temsilciler Komitesi toplantısında, 1974 kayıplarıyla ilgili araştırmanın Türkiye’de de yapılacak şekilde genişletilmesi konusunu gündeme getireceğini yazdı.


Rum Yönetimi’nin bu taleple, 1974 Barış Harekâtının ardından Türkiye’ye götürüldüğü iddia edilen Yunan ve Kıbrıslı Rumlar konusunda inandırıcı veriler sunması için Türkiye’ye baskı yapılamasını amaçladığını belirten gazete, “Türk tarafının ayrıca Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çabaları çerçevesinde kimlikleri belirlenen ve Barış Harekâtı sırasında tutuklanan Kıbrıslı Rum ve Yunanlarla ilgili verileri de vermesi gerektiğini” belirtti.


Gazete ayrıca Türk ordusunun bu verileri sunmakla yükümlü olduğunu ileri sürerken, “Ankara’nın söz konusu kişilerin kaybolmasına ilişkin sorumluluğu reddettiğini ve Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin sadece Kıbrıs’la sınırlı olan yetkisinin arkasına sığındığını” da iddia etti.


“KAYIP CENAZESİ” 


Gazete bir başka haberinde ise kimlikleri tespit edilen kayıp kemiklerinin Güney Kıbrıs’ta gömülmesine dün de devam edildiğini belirtti.


Habere göre asker olan Hristakis Panayotu dün “Dromolaksia’da” (Mormenekşe) düzenlenen ayinin ardından toprağa verildi.


Gazete Hristakis Panayotu’nun en son 1974 yılında Girne’de görüldüğünü yazarken Panayotu’ya ait kemiklerin “Kazafani’de” (Ozanköy) yapılan kazılarda bulunduğunu da belirtti.

701980cookie-check‘Kayıp Rumları Türkiye’de de arayalım’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.