”Kazdağları’nda krizi fırsata çevirmeyin!”

Nöbetlerinin 324’üncü gününde Çanakkale Meydanı’nda bir araya gelen Kazdağları Dayanışma üyeleri, Alamos Gold şirketinin tahliye edilmesi ve yaşam savunucularına kesilen para cezalarının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Doğayı talan etmek isteyen maden şirketlerine karşı nöbet tutan ve geçen günlerde 109 bin TL parası cezası kesilen Kazdağları direnişçileri, Çanakkale Meydanı’nda eylem yaptı. Eylemde bölgede altın madenciliği faaliyetleri yürüten, 347 bin 815 ağacı kesen ve 8 aydır ruhsatı olmayan Alamos Gold’un tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.

Kazdağları Dayanışma tarafından yapılan eylemde basın açıklamasını okuyan Elif Başaran, “Evlerimizde kaldığımız pandemi süresince de bu şirketler krizi fırsata çevirmeye devam etti. Salda’dan Hasankeyf’e, Bursa’dan Artvin’e Türkiye’nin dört bir yanında doğa talanlarının hızlandığına şahit olduk. İlimizde ise Kirazlı Balaban’da Alamos Gold’un altın madeni projesine karşı 26 Temmuz’da başlayan ve bugün 324’üncü gününe ulaşan çadırlı nöbete saldırılar arttı” diye konuştu.

Alamos Gold’un 8 aydır ruhsatsız çalıştığını hatırlatan Başaran, “Siyanür havuzları ve cehennem çukurlarıyla Kazdağları’nı yok edecek projeleri henüz iptal edilmedi. Madenci şirkete hiç bir yasak konulmazken, kar kış, yağmur çamur, pandemi demeden neredeyse bir yıla yakın süredir nöbet tutan yaşam savunucularına, idari para cezaları kesildi, hedef gösterildiler, gözaltıyla tehdit edildiler. Şimdi de Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararı gerekçe gösterilerek yurttaşların Kirazlı nöbet alanına girişlerine izin verilmiyor” dedi.

Baskıların Kazdağları’nda direnişi bitirmek amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada şu talepler öne çıktı:

►Pandemiyi, bu gibi durumlarla bir daha karşılaşmamak için çok daha iyi korumamız gereken doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin.

►Kirazlı’da pandemi gerekçesiyle alınan ormana giriş yasağını kaldırın.

►Yaşam savunucularına kesilen 109bin lirayı aşan para cezalarını iptal edin.

►En önemlisi, 347 bin 815 ağacı katleden ve 8 aydır ruhsatı olmayan Alamos Gold’u tahliye edin. BirGün

2424570cookie-check”Kazdağları’nda krizi fırsata çevirmeyin!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.