Küba OAS’a “geri dönüyor”

OAS, Küba’nın birlikten çıkarılmasına yönelik kararı iptal etti. Küba, 1962’de üyelikten çıkarılmıştı. Küba, Amerikan Devletleri Örgütü’nden 1962’de ihraç edilmişti

Honduras’ta yapılan zirvede örgütün genel kurulu, kararı Soğuk Savaş’tan kalma bir hatanın tarihî bir telafisi olarak niteledi.

Küba’dan tavize zorlamaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton karardan memnun olduklarını, zira, Havana’nın yeniden üye olabilmek için birliğin demokrasi ve insan hakları ilkelerini kabul etmesi gerekeceğini söyledi.

Bu karardan birkaç saat önce Küba’nın eski lideri Fidel Castro, “Amerikan imparatıorluğunun Truva atı” olarak nitelediği örgüte dönmek istemediklerini söylemişti.

Latin Amerika ülkelerinin çoğu, Küba’nın ön koşulsuz olarak üye kabul edilmesini istiyordu.

ABD ise Küba’nın örgüte ancak demokratik reformları hayata geçirmesi halinde kabul edileceğini söylüyordu.

Honduras Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya, Küba’yı örgütten ihraç etme kararının tarihe “utanç verici bir gün” olarak geçtiğini belirtmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, Küba politikasında değişime işaret eden bazı adımlar atmış, Küba kökenli Amerikalıların ana vatanlarını ziyaretleri ve ülkelerine gönderecekleri para miktarı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmıştı.

Washington ve Havana göç konusunda da görüşmelere başlamaya karar vermişti.

Amerikan Devletleri Örgütü üyeleri arasında yalnızca ABD’nin Küba’yla diplomatik ilişkileri bulunmuyor. (BBC)

1494010cookie-checkKüba OAS’a “geri dönüyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.