Kıbrıs açmazında kilit Maraş mı?

Gazete, Kıbrıs’ın AB’nin dönemsel başkanlığını devaldığı şu son günlerde her iki tarafın da şu an bir hayalet kente benzeyen Maraş’ın yeniden açılmasını yavaştan gündeme getirmeye başladığını yazdı.

Independent on Sunday, bir zamanlar Paul Newman ve Elizabeth Taylor gibi Hollywood yıldızlarını ağırlayan Maraş’ın bugün tel örgüler ardında çürümekte olan bir harabeye dönüştüğünü, fakat BM nezdinde adanın yeniden birleşmesini amaçlayan pazarlıklardaki tıkanıklığı aşmak için tarafların Maraş konusunda bir adım atabileceğini belirtti.

Gazete, Kıbrıslı Rumların bankacılık sektöründeki krizle başetmeye çalıştığı ve gelecek Şubat ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı dönem içinde Maraş anlaşmazlığında ya da bir başka konuda kayda değer bir ilerleme sağlanmasının beklenmediği yorumunu yaptı.

Buna karşın, gazete Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi Maraş’taki otellerini ve işyerlerini kaybeden Rumlara yaklaşık 20 milyon euro tazimanat ödemeye hükmetmesinden beri, Ankara’da hükümeti Maraş’a tutunmaya iten nedenlerin zayıfladığı düşünüldüğü değerlendirmesini yaptı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi siyaset bilim bölümü öğretim görevlisi Erol Kaymak, ”Maraş Türkiye için bir yük.” diyor. Indepedent on Sunday’e verdiği mülkaatta Kaymak, Maraş’ın tekrar yerleşime açılması halinde, Kuzey Kıbrıslı Türklerin yönetimi altında olacağını tahmin ediyor ve Türkiye’nin bu adımı, Kıbrıs Türkleriyle doğrudan ticaret yapılmasına konan yasağın kaldırılması kaydıyla atacağını tahmin ediyor.

1351880cookie-checkKıbrıs açmazında kilit Maraş mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.