‘Kıbrıs konusunda gerekeni yapacağız’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. 


Erdoğan ve Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.


Görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını kaydeden Aliyev, Türkiye’nin Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan ‘Dağlık Karabağ sorunu’ konusunda verdiği desteği hatırlatarak, Türkiye ve Erdoğan’a teşekkür etti.


Bakü-Tiflis Ceyhan boru hattının dünyanın en büyük enerji yatırımlarından biri olduğunu da anımsatan Aliyev, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Projesi’nin de bölgenin ve iki ülkenin kalkınmasına önemli katkılar yapacağını anlattı. 


Başbakan Erdoğan da ”İki devlet, bir millet” anlayışıyla Türkiye ve Azerbaycan’ın, bundan sonra da ilişkilerin ileri bir noktaya taşınması için çaba sarf edeceğini dile getirdi. İki ülkenin Kıbrıs konusundaki politikalarının örtüştüğünü belirten Erdoğan, Aliyev’in Kıbrıs konusunda müjdeler verdiğini kaydetti. Başbakan, Azerbaycanlı işadamlarının Kuzey Kıbrıs’ta yatırıma dönük faaliyetlerde bulunacağını ve KKTC’ye charter seferler düzenleneceğini bildirdi.


Azeri bir gazetecinin, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Ermenistan sınırını açması şartı getirdiğini ifade etmesi üzerine Erdoğan, ”AB’nin Kopenhag siyasi kriterleri içinde böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye’ye böyle bir şey dayatılamaz. Bu bir defa Türkiye’nin kendi kararıdır.Biz şu ana kadar çerçeve belgede ne varsa hepsini yerine getirdik. Şu anda AB çerçeve belgesinde 17 Aralık’ta ne varsa ona paralel, beklenen şeyler çıkmıştır. Türkiye 3 Ekim’de müzakereye başlayacaktır” dedi.


 

680790cookie-check‘Kıbrıs konusunda gerekeni yapacağız’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.