Kıbrıs Rum Kesimi 17 Şubat’ta seçime gidiyor

İçişleri Bakanı Hıristos Patsalides böylece son derece çekişmeli geçmesi beklenen seçimler için geri sayımı başlatmış oldu.


Patsalides bu seçimlerde ilk kez güneyde yaşayan Türklerin de oy kullanabileceğini söyledi.


Söz konusu açıklama sadece 400 kadar Kıbrıslı Türk’ü ilgilendiriyor. Seçimde oy kullanacak Rumların sayısı ise yaklaşık 500 bin.


1960 Kıbrıs anayasası uyarınca Kıbrıslı Türkler, sadece Türk bir cumhurbaşkanı yardımcısı için oy verme hakkına sahipti.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2005 Haziran’ında aldığı bir kararla güneyde yaşayan Türklerin oy kullanabileceğini, cumhurbaşkanlığı hariç görevlere de aday olabileceğini bildirdi.


Bu doğrultuda bir anayasa değişikliği yapıldı.


Şimdiki Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’un bu seçimdeki başlıca rakipleri, uzun süre hükümet ortağı olan komünist AKEL’in lideri Dimitros Hıristofyas ve DİSİ adına seçime giren eski dışişleri bakanlarından Yannis Kasulides.


Son yapılan anketler adayların arasında sadece bir kaç puanlık fark olduğunu gösteriyor.


Halen iktidarda olan Papadopulos’un merkez sağ eğilimli partisi DİKO’nun yanı sıra, Sosyalist EDEK de 73 yaşındaki Papadopulos’a destek veriyor.


İkinci bir dönem iktidarda kalmayı hedefleyen Papadopulos’un tavrı, 2004 yılında yapılan referandumda Ada’nın birleşmesine yönelik Annan Planı’nın redddinde büyük rol oynamıştı.


AKEL ise, beş yıllık iktidarı boyunca Papadopulos’un Kıbrıs sorununun çözümü konusunda sergilediği tavra karşı çıkarak 81 yıllık parti tarihinde ilk kez kendi saflarından aday göstermeye karar verdi.


AKEL’in bu kararı koalisyonun dağılmasına yol açtı.


17 Şubat’taki seçimde ilk turda hiç bir aday yüzde 50 barajını geçemezse, en fazla oy alan iki aday bir hafta sonra ikinci turda karşılaşacak.


Seçimi kazanan siyasetçi, beş yıl süreyle görev yapacak.  (BBC)
 

703380cookie-checkKıbrıs Rum Kesimi 17 Şubat’ta seçime gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.