‘Kıbrıs sürecin dışında tutulmalı’

Chatham House’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katılmak üzere geldiği Londra’da Financial Times’ın sorularını yanıtlayan Babacan, AB’nin tek taraflı fedakarlık isteyerek tarafsız davranmakta başarısız olduğunu da vurguladı. 


“Müzakereler ve Kıbrıs arasında bir bağlantı kurulmasına karşıyız” diyen Babacan, bunun Türkiye’nin AB üyeliğinden tamamen farklı bir konu olduğuna dikkat çekti. 


Kıbrıs’ta çözüm için her iki taraf için var olan kısıtlamalar ve ambargoların eş zamanlı olarak kaldırılmasını önerdiklerini belirten Babacan, Türkiye için tek taraflı olarak liman ve havaalanlarını açmanın imkansız olduğunu vurguladı. 


Babacan, “2004’te Kıbrıs sorununun çözümü için çok uğraştık. Kapsamlı bir plan üzerinde çalıştık ve maalesef Rumlar referandumda Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos’un da kışkırtmasıyla planı reddetti” dedi. 


AB’nin 2,5 yıldır sözünü tutmadığını kaydeden Babacan, şimdi Türkiye’den tek taraflı bir fedakarlıkta bulunup, AB pazarı KKTC için kapalıyken, Rum kesimi mallarına Gümrük Birliği kapısını açmasını istemenin haksızlık olduğunu vurguladı.

1036200cookie-check‘Kıbrıs sürecin dışında tutulmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.