‘Kıbrıs’a çözüm dışarıdan gelmemeli’

Çalışma ziyareti için Atina’da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından kabulünden sonra Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ile bir araya geldi. Lavrov, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Atina ile Moskova arasındaki ikili ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu ve hemfikir olmadıkları konularda bile görüşlerinin birbirine yakın olduğunu” belirtti.


Gazetecilerin, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un ”BM Güvenlik Konseyi’nin ABD ve İngiltere dışındaki üyelerinin daha aktif rol oynaması gerektiği” değerlendirmesine katılıp katılmadığına ilişkin sorularını da yanıtlayan Lavrov, “Biz bu konuya yalnızca BM kararları çerçevesinde eğiliyoruz. Kişisel inisiyatifler başarılı olmayabilir” dedi.


Lavrov, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in İran’a ilişkin yaptığı, “Askeri seçenek de dahil olmak üzere, bütün ihtimalleri göz önünde tutuyoruz. Bütün seçenekler masa üzerinde duruyor” şeklindeki açıklamaya ilişkin soruları şöyle yanıtladı: “Bu aşamada önceden öngörülerde bulunmak doğru değil. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, güç kullanımının söz konusu olmadığını söylemişti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun bu konuda kararları ve BM Güvenlik Konseyi’nin bilgisi var. Tehdit içeren ifadeler kullanmaya gerek yok. İran’a karşı güç kullanılması seçeneği, ancak BM şartı temelinde söz konusu olabilir.”


MOLİVYATİS’İN AÇIKLAMASI


“Atina ile Moskova arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu” belirten Molivyatis ise “ikili ilişkileri enerji alanı başta olmak üzere her alanda daha da geliştirmek istediklerini” söyledi.  Molivyatis, Lavrov’a “Moskova’nın Kıbrıs konusunda verdiği istikrarlı destek ve çözümün BM kararları çerçevesinde bulunması yönündeki tezi için” teşekkür etti.


Görüşmelerinde, İran’ın nükleer enerji alanındaki çalışmalarını da ele aldıklarını açıklayan Molivyatis, “bu çalışmaların ciddi kaygı konusu olduğunu” kaydetti. Atina’daki temasları çerçevesinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından da kabul edilecek olan Lavrov, yarın Atina’dan ayrılacak.

686780cookie-check‘Kıbrıs’a çözüm dışarıdan gelmemeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.