Kıbrıslı siyasetçiler iyimser

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslılar’ın bir araya gelerek kurdukları C4C tarafından organize edilen ‘Kıbrıs’ta Müzakere Süreci ve Çözüm’ paneli LSE’de gerçekleşti.


Kıbrıs eski Devlet Başkanı ve Kıbrıs’ın AB nezdindeki eski baş müzakerecisi George Vassilliou, KAB Başkanı Ali Erel, Greenwich Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alev Adil, Interpeace Project’ten Spyros Christou konuyla ilgili görüşlerini aktarırken, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda “pozitif” bir mesaj verdiler.


“BİRLİKTE ÇALIŞALIM”


Profesör Kevin Featherstone’nun yönettiği panelde konuşan George Vassilliou görüşmelerle ilgili ‘iyimser’ olduğunu ifade etti.  1988-1993 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Vassilliou, geçmişteki hatalardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “en büyük şansızlık iki taraftan çözüm yanlılarının aynı dönemde iktidara gelmemiş olmasıydı. Adada hiçbir zaman çözümden yana güçler seslerini duyuramadı. Ama şimdi yeni bir dönem var. İki lider de iyi niyetli ve çözüm için gerekli duyarlılığa sahip” dedi.


Çözümün iki tarafının da avantajına olduğunun altını çizen Vassiliou şu değerlendirmeyi yaptı:


“Hem Kıbrıslı Türkler hem de Rumlar bu çözümden yarar görecektir. Ekonomik olarak, sosyal olarak, kültürel olarak çok büyük avantajlar vardır. Kıbrıs çözümle birlikte bölgenin en güçlü en istikrarlı ülkesi olmaya aday bir ülke. Ama çözüm için bazı fedakarlıkların da yapılması ve tavizlerin verilmesi gerekiyor. Bu tavizler karşılıklı verilmeli. Ancak verilecek olan bu tavizler, genç insanların bir araya gelip, birlikte yaşamaya başlamasından kısa bir süre sonra unutulacak ve Kıbrıs’ta yeni bir süreç başlayacaktır. Kıbrıs’ta mülkiyet sorunu oldukça önemlidir. Bu sorunda zarara uğrayan taraflara tazminat verilmesiyle çözülecek. Bu para nerede gelecek diye soruyorlar. Para var. Çözümden hemen sonra BM, AB, ABD bu parayı ödeyeceğini kabul etmiş bulunuyor. Hep birlikte Rumlar ve Türkler olarak çözüm için ısrarcı olalım ve çözümü dayatalım. Sorun uzadıkça, çözümü de daha zorlaşacaktır” diye konuştu.


AB Türkiye ilişkilerine de değinen Vassiliou, “Kıbrıs sorununun çözümü Türkiye AB ilişkilerine de olumlu katkı yapacaktır” dedi.


“ÇÖZÜM AB’YE YAKINLAŞTIRACAK”


Panelin bir diğer konuşmacısı olan KAB Başkanı Ali Erel ise, Güney ve Kuzey arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesiyle, Kıbrıslı Türkler’in AB’ye yakınlaşacağına ve bir siyasi çözüme ulaşılmasında engel olarak ifade edilen Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs ve AB arasındaki sosyal ve ekonomik farklılık ile yasal uyum sıkıntısının ortadan kalkacağını belirterek “Bu çalışmaların Kıbrıs’ta bir çözümü yakınlaştıracaktır” dedi.


Erel, Türkiye’nin Kuzey’de her alanda etkili olmaya devam ettiğinin altını çizerek, “Türkiye AB sürecinde sorunlu bir dönem yaşamakta. Türkiye’nin bu durumu Kıbrıs sorununa da yansımakta” diyerek, “Türkiye’nin AB üyeliğinin kaç yılda tamamlanacağını bilmiyoruz. Bu 10 yılda olabilir, 20 yılda. Türk hükümeti bu süreçte iktidarı tek başında elinde tutmuyor. Avrupa Birliği karşıtlarıyla gücü paylaşmak zorunda olan bir hükümet var. Bu da müzakere sürecini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.


“KIBRISLILAR SÖZ SAHİBİ OLSUN”


Alev Adil de “Kıbrıs’ın en büyük sorunu dış güçlerin Kıbrıs üzerinde söz sahibi olmasıdır. Bence bu çözümün önündeki en büyük engel. Ama bizler de bireysel olarak sorumluluk taşıyoruz. Bu nedenle herkes üzerine düşen sorumluluğu kabul etmeli” dedi.


Kıbrıs’ın çok kültürlü yapısına dikkat çeken Adil, “Bir arada, birbirlerimizin farklılıklarına saygı duyarak yaşamasını öğrenmeliyiz. Ayrımcılık ve ırkçılık sorunlarına karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Tarihsel hatalardan ders almalıyız. Tarih kitaplarının değiştiriliyor olması önemli. Yeni Kıbrıs’ta çok kültürlü aktiviteler teşvik edilmeli ve adanın bu yapısı korunup, geliştirilmeli” dedi. Adil “Kıbrıs’ta Maronoidler, Ermeniler, Rumlar, Türkler, hepsinin birbirinden öğreneceği şeyler var. En önemli şey karşılıklı saygı ve hoşgörü olmalı” dedi.


INTERPEACE PROJECT


Cyprus Interpeace Project hakkında bilgi veren Sypros Christou da Kıbrıs’ın geleceği için araştırma yapan diyalog projesi olan Interpeace Project, adada iki toplum arasında barışı ve diyaloğu geliştirmeyi hedefliyor. 24 kişinin çalıştığı bu proje iki toplumdan gönüllüler ve profesyonellerden oluşuyor. Projenin bir başka özelliği katılımcı olması ve yapıcı olmasıdır” dedi.


FOTOĞRAF: C4C tarafından LSE’de düzenlenen panel büyük ilgi gördü.

816300cookie-checkKıbrıslı siyasetçiler iyimser

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.