Kıbrıslı “tarihçi” Sonyelin ardından

Türk Tarih Kurumu Şeref üyesi Salahi Sonyel (84) geçen perşembe günü Londra’da yaşamını yitirdi. Atatürk Üstün Hizmet Madalyası sahibi tarihçi İngiliz istihbaratı arşivinde Atatürk ve Türkiye’nin kuruluş dönemine ilişkin bilgileri kitaplaştırmıştı. Sonyel’in kitapları yurtdışındaki en eski Türk derneklerinden sayılan Londra’daki Kıbrıs Türk Cemiyeti (KTC) basmıştı.

“Sonyel’i nasıl tanırdınız?” sorusuna yanıt olması açısından bir anımı paylaşmak istiyorum. 2003’dü sanırım… Hürriyet Londra’da çalışırken gazetenin Londra temsilcisi Faruk Zabcı ile Londra Hürriyet’in üst katındaki KTC’ye yemek yemeye çıkmıştık. Sonyel Zabcı’yı görünce yanımıza geldi, hoş beşten sonra söz döndü dolaştı o günlerin gündemindeki Ermeni konusuna geldi…

Sonyel, “Bunların hepsini keseceksiniz. Bak sorun nasıl çözülüyor görürsünüz” demez mi? Karşımda bol ödüllü koskoca bir profesör oturuyordu. Öfkeli bir şekilde Sonyel’e döndüm ve “Biz sana ne yaptık be adam!” diye sordum…

Sonyel benim Ermeni olduğumu sandı ve eli ayağına tutuştu…Ürkek bir şekilde “Yok be kardeşim, ben latife yapıyorum. Ermenilerle asırlar boyu birarada yaşadık. Onlar Anadolu’nun kadim halkıdır. Olur mu öyle şey? Hangi devirde yaşıyoruz!” diye savunma yaptı…

Bilim adamı ve tarihçi olmak hiç kolay değil. Bir kere önyargısız ve tarafsız bir şekilde olgulara yaklaşma olgunluğunda olacaksınız. Bir ideoloji ya da devletin işine gelecek biçimde bulguları şekillendirirseniz başta mesleğinize kötülük etmiş olursunuz. Sizi doğru kabul eden diğer araştırmacıların sizin tuğlanız üzerine yaptığı bina da haliyle çürük olur. Bir bilimci ve tarihçinin bir başka halktan nefret etmesi kabul edilemez. O zaman zaten o bilimci ve tarihçinin bilimle ilgisi yoktur.

***

Dostlar size Edward Hallet Carr’ın “Tarih Nedir?” kitabını öneriyorum. 1892’de Londra’da doğan yazar tarihin kapsamı, nasıl yazılması, nasıl değerlendirilmesi konularında bizlere geniş ve eleştirel bir bakış açısı sunuyor. “Herkes dağın gördüğü kısmını anlatabilir fakat aynı dağın farklı taraflarından baktıkları için farklı bir görüş söz konusudur” örneğini veren yazar, tarihçilerin dağa yalnızca bir yamaçtan bakmaması gerektiğini vurguluyor.

Edward Hallet Carr, üniversitelerde öğretim üyeliğinin yanısıra The Times’da genel yayın yönetmen yardımcılığı da yapmış olması bir gazetecinin bir tarihçi gibi titiz çalışması gerektiğini de yansıtıyor.

Gazeteciler, haberlerinde çağının tanığı olabilmeleri için her şeyden önce haberin çok boyutlu değerlendirmesini yapabilecek birikimde olmalıdırlar. Ayrıca bir haberdeki medya patronu, iktidar ve reklam veren güçlerin gölgesi ve kendi dünya görüşünün manipülasyonunu ayaklıyabilmek de ciddi bir beceri ister.

***

Sanatçı – akademisyen Prof. Dr. Erol Parlak, 16 Ocak Cumartesi saat 15.00’te İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde “Anadolu Müzik Kültüründe Saz” başlıklı bir seminer verecek…

Dostlar bu söyleşiyi kaçırmamanızı öneririm. Eğer Anadolu kültürü yüzyıllar boyunca dış kültürlere direnebilme nedenlerinden biri de, sözlü tarihi kuşaktan kuşağa aktaran o sihirli enstrümandır. İşin sosyolojik ve antropolojik boyutunu Prof. Dr. Erol Parlak anlatacak.

Cumartesi günü söyleşide görüşmek üzere…

1084880cookie-checkKıbrıslı “tarihçi” Sonyelin ardından
Önceki haberYıldönümünde taciz!
Sonraki haber‘Türk Ordusu sokak çatışmasına saplandı’
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.