Kıbrıslı Türk adaylar kazanamadı

İngiltere siyasi tarihinde ilk kez milletvekilliğine yaklaşan Türk adaylar ne yazık ki seçimleri kazanamadı.


İşçi Partisi’nin Türkçe konuşan toplumun olmadığı Cambridge’den aday gösterdiği Ayfer Orhan, 12 bin 600 oyda kaldı. Muhafazakarlar, kalesi olarak bilinen bölgede üstünlüklerini koruyarak 22 bin 500 oy ile milletvekili çıkardı. Aynı bölgede Liberal demokratlar oylarını yüzde yüz artırmasına karşın ancak 11 bin 200 oy alabildiler.



AYFER ORHAN VE MALİYE BAKANI GORDON BROWN


Toplumsal çalışmalarıyla tanınan ve çevresinde çok sevilen Orhan’ın Türkçe konuşan toplumun yoğun olduğu bölgede aday gösterilmemesi ve Irak işgalinin partiye oy yitirtmesi şansını yitirttiği yorumlarına yol açtı.


TÜRKLER BLAİR’İ CEZALANDIRDI


Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Enfield ve Haringey bölgelerinde İşçi Partisi büyük darbe yedi. Wood Green’de İşçi Parti’si Bölge’nin Eğitimden Sorumlu Bakanı Stewen Twigg sandalyesini Muhafazakar aday David Barrow’a kaptırdı. İşçi Partisi Enfield milletvekili Barbara Roche da seçimi yitiren ağır toplar arasında oldu.



ERTAN HÜRER VE MUHAFAZAKAR LİDER MİCHAEL HOWARD


Türkçe’nin ikinci dil olduğu Kuzey Londra’nın işçi semti Hackney’de Muhafazakar Parti’nin adayı olan Ertan Hürer kazanamadı. Partisine geçen seçimlerde alınan 4 bin 500 oyu yine getirmeyi başaran Hürer’in rakibi İşçi Partisi’nden siyahi milletvekili Diana Abbot seçimlerin galibi oldu. Abbot geçen seçimlerde aldığı 16 bin oyun 14 bine düşmesine karşın yine de kazanma başarısını gösterdi.


SEÇİM PLATFORMU BAŞARISI


İngiltere siyasi tarihinde ilk kez Türkçe konuşan toplum Seçim Platformu şemsiyesinde buluşarak Türkiyeli seçmenlerin seçim kütüklerine yazılmaları ve Türk adayları  desteklemeleri için geniş bir kampanya sürdürmüştü.


Seçim Platformu İngiltere Türk siyasi tarihinde yine ilk kez islami kesimden radikal sola pek çok siyasi oluşumu, sivil toplum örgütü, basın ve iş dünyasını çatısında buluşturarak birlekte ortak paydada çalışılabileceği örneğini verdi.


Nüfusu 400 bine yaklaşan Türk toplumu yine Westminister’e temsilci gönderememesi toplum içinde üzüntü yarattı. İngiltere’deki azınlıklar arasındaki yahudi toplumu Türkçe konuşan toplum nüfusunun yarısı kadar olmalarına karşın geçen dönem parlamentoya 12 milletvekili göndermeyi başarmıştı.


FOTOĞRAF: Ayfer Orhan ve Ertan Hürer.

780550cookie-checkKıbrıslı Türk adaylar kazanamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.