‘Kıbrıslılar geçmişi affetmeli’

Gordon Brown hükümetininde Kıbrıs Özel Temsilciliğine atanan Ryan’ta geçen hafta Kıbrıs’a yaptığı ilk resmi gezisi konusunda bilgi verdi.


Ryan, Kıbrıs’ta her iki kesimde politik liderlerle ve sivil toplum temsilcileriyle görüşmelerinde kalıcı ve adil çözüm konusunda kötümser bir hava sezdiğini belirterek, “Atmosferi değiştirmek için olumlu her çabayı desteklemek gerekiyor. Bu açıdan BM sürecini destekliyoruz” dedi.


Güney Kıbrıs’ta Şubat 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra yeni bir fırsatın doğacağını vurgulayan Ryan, “Mart ayında kimsenin kaybetmek istemediği yeni bir fırsat dağacaktır. O zamana kadar da g üne hazırlanılması ve bir şeyler yapılması gerekir. Esnek bir çalışma yöntemi geliştirilmelidir. Kıbrıs sorununun çok uzun yıllar çözülememesi gerçekten acıdır. Kıbrıs’ta taraftarlara geçmişi unutmalarını söylemiyorum ama geçmişi affetmelerini istiyorum” diye konuştu.


Ryan, İngiltere’de Kıbrısla bağlantılı güçlü bir Rum ve Türk diasporası bulunduğunu belirterek, yakın bir zamanda diaspora temsilcileriyle görüşerek sorunun çözümünde somut adımlar atılması için çaba göstereceğini söyledi.


Kuzey Kıbrıs’ta ekonominin geliştirilmesi ve izolasyonlara son verilmesi için yoğun çaba harcandığını vurgulayan Kıbrıs Özel Temsilcisi, kalıcı adada “8 Temmuz Süreci” diye tanımlanan ikili görüşmelere zemin hazırlama prosedürünün devam etmesinin olumlu olduğunu belirtti.


Ryan, bazı AB parlamerterlerinin Rum Kesimi’nin tek yanlı AB üyeliğinin sorunun çözümünü güçleştirdiği sözlerinin sorulması üzerine de, AB’nin mali destekle Kuzey’in ekonomisinin de geliştirmeye çalıştığını ve eninde sonunda Kuzey’in AB’ye tam üye olarak katılacağını sözlerine ekledi.


Kıbrıslı Türklerin yoğun yaşadığı Enfield İşçi Partisi milletveki olan Özel Temsilci, etnik toplumun entegrasyonu için etnik okulların desteklenmesi gerektiği ve bu amaçla da üst düzey yetkililerin katılacağı bir konferans düzenleyeceğini belirtti.

805830cookie-check‘Kıbrıslılar geçmişi affetmeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.