Kıbrıs’ta faşist darbe, yıldönümünde kınandı

Özgürgün, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması amacıyla gerçekleştirilen faşist darbenin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.


Mesajında, “15 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs adasının bir an önce Yunanistan’a bağlanması niyeti ile gerçekleştirilen kanlı darbede ilk hedef, Enosis’in zaman içerisinde gerçekleşmesini öngören Rumlar olsa da, asıl hedef Kıbrıs Türk halkı idi” diyen Özgürgün, tarihi gerçekler düşünüldüğü zaman yakında kutlanacak olan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın öneminin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmakta olduğuna işaret etti.


Özgürgün, Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün tek nedeninin, 1960 Anlaşması’nı içine sindiremeyen, 20 Temmuz 1974’ün nedenlerini kavrayamayan, hala Avrupa Birliği’ni kullanarak egemenliğini Kuzey’e de yayabileceğini düşünen Rum-Yunan ikilisinin tutumları ve şu veya bu nedenle onlara hala destek çıkanlar olduğunu da ifade etti.


15 Temmuz 1974 Faşist Rum-Yunan darbesinin insanlık için bir yüz karası olduğunun altını çizen UBP Genel Başkanı Özgürgün mesajında şunları söyledi:


“Ortaklaşa kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoru ile attıkları Kıbrıs Türk halkını yok etmek için 1963-1974 yılları arasında her türlü saldırıyı, baskıyı yapan uzlaşma çabalarını boşa çıkaran, Rum-Yunan ikilisi, Kıbrıs Türk halkının direnişi, Anavatan Türkiye’nin bizlere desteği sayesinde istediği başarıyı elde edemeyince, 20’nci yüzyılın en çılgınca girişimlerinden birine başvurdu. 15 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs adasının bir an önce Yunanistan’a bağlanması niyeti ile gerçekleştirilen kanlı darbede ilk hedef, Enosis’in zaman içerisinde gerçekleşmesini öngören Rumlar olsa da asıl hedef, Kıbrıs Türk halkı idi.
Bu tarihi gerçekler düşünüldüğü zaman yakında kutlayacağımız 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın önemi daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Bize göre Rum-Yunan ikilisi hala Enosis hayalinden vazgeçmiş, tarihten ders almış değildir. Öyle olsalar, yıllardır gerçekleri bilerek Kıbrıs’ta eşit, adil, iki devlet, iki halk, iki bölge temeline dayalı bir çözümden kaçmazlardı. Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün tek nedeni, 1960 Anlaşması’nı içine sindiremeyen, 20 Temmuz 1974’ün nedenlerini kavrayamayan, hala Avrupa Birliği’ni kullanarak egemenliğini Kuzey’e de yayabileceğini düşünen Rum-Yunan ikilisinin tutumları ve şu veya bu nedenle onlara hala destek çıkanlardır.
Kıbrıs Türk halkı geleceğe bakarken geçmişi de göz önünde tutmaktadır.
‘Tarihini bilmeyenlerin tarihlerini başkalarının yazacağının’ bilinci içerisindeyiz.
Ulusal Birlik Partisi olarak 15 Temmuz 1974 Faşist Rum-Yunan darbesini gerçekleştiren zihniyeti bir kez daha kınarken, devam eden çarpık Rum-Yunan siyasetine asla geçit vermeyeceğimizi, halkımızın özgürlüğü, refah ve mutluluğu için sürdürdüğümüz siyasi mücadeleyi devam ettirmekteki kararlığımızı da vurgulamak isteriz.”


FOTOĞRAF: Darbeyi planlayan Nikos Sampson

691200cookie-checkKıbrıs’ta faşist darbe, yıldönümünde kınandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.