Kıbrıs’ta Türkiye’ye “Has..tir” Diyenler

Kıbrıs’ın Güney’in de yapılmadı 28 Ocak 2011 tarihinde bir miting. Kuzeyindeydi.

Aslında miting masum ve haklı bir zeminde olma şansına sahip bir eylemdi.

KKTC’de ekonominin başarılı bir yönetime sahip olmaması ve genelde bir çok alanda iktidarda kim olursa onun yandaşlarının kayırıldığı istihdam alanı ve de Türkiye’nin Kıbrıs’tan sorumlu kimi politikacısının ve devlet görevlisinin bazen gerçekten üslup konusunda vahim hatalar yapmaları insanların miting alanında toplanmaları için yeterli bir nedendi.

50 bin kişiye yakın bir kitle bir araya geldi.

İşte bu noktada sayıları az da olsa profesyonellikleri ve mali kaynakları sayesinde seslerin fazla yüksek çıkabilen CTP-ÖRP Hükümeti döneminden de tanıdığımız “malum mobil ekipler” bu mitingi bir anda “Türkiye Karşıtı” bir eylem havasına sokuverdiler.

CTP, DP ve TDP gibi partiler ve kimi sendika yöneticileri bunun böyle algılanmaması için çaba vermiş olsalar da hem Rum Medyası hem de duyurulabildiği kadarıyla dünya kamuoyu miting ile ilgili manşetlerini “Kıbrıslı Türkler Türkiye’ye Karşı” şeklinde attılar.

Ekonomik sorunu dile getiren pankartları taşıyanların arasına karışan sayıca az ama “çığırtkanlıkta usta” ekiplerin ellerinde ise “İşgalci Türkiye Has..tir” yazılı pankartlar vardı. Aynı pankartı bir gün önce de TC Büyükelçiliği önünde açma “kahramanlığı” yapmışlardı.

Başını Kıbrıs’ta iyi gelirli bir meslek grubunun sendika ağalarının çektiği “İşgalci Türkiye’ya Karşı Her Fırsatı Değerlendir” ekibi bu mitingte oldukça başarılıydı.

CTP Hükümeti döneminde CTP Hükümeti’nin Eğitim Politikası’nı Rum Yönetimi’ne bir rapor sunarak şikayet edenler şimdi de CTP’lilerin de sayıca çok kalabalık olduğu bir mitingi her türlü sahiplenme operasyonunu oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler.

Miting sonrası malum yayın organlarında “mitinge elli bin öz kıbrıslının katıldığını” yazacak kadar “ayrımcıydılar”.

“İşgalci Türkiye’nin Anadolu’sundan kırk, otuz ya da yirmi yıl önce göçüp Kıbrıs’a yerleşen ve de çoluk çocuğu burada doğan insanlar” onlara göre “öz kıprıslı” değillerdir.

Türkiye’de “kıbrıslı” oldukları için hep ayrımcılık gördüklerinden yakınanlar “öz kıbrıslı” olmayanlar hakkında yayın organlarında yazdıkları yazılarda “karar verin ya bizdensiniz ya da çekip gidin ve unutmayın günü geldiğinde Türkiye gelip sizi alamayacak bile” tarzında ifadeler kullanırken utanmadan “solcu” olduklarını da yüzleri kızarmadan dile getirebilmekteler. Hatta onlara göre Anadolu’dan göçenler aradan geçen 37 yılda bile “üstün Kıbrıslı bireyler” olamazlarmış. Bu dediklerimi günlük gazetede okumak mümkün.

İşin acı tarafı benim Kıbrıs’ta tanıdığım ataları takriben dört yüz yıl önce göç etmiş Kıbrıslı Türkler de ellerinde “İşgalci Türkiye” yazılı pankartalarla dolaşanlardan nefret etmekteler. Sokaktaki “kıbrıslı” ve “Has..tir Fraksiyonu” tarafından “Türkiyeli diye tanımlanan Anadolu kökenli” Kıbrıslılar bu “ayrımcı” ve de bazıları “stalinist ırkçı” ekiplerden ve icraatlerinden çok rahatsızlar.

“Has..tir Fraksiyonu” ve “İşgalci Türkiye” pankartçıları çok tehlikeli bir oyundalar. Adanın kuzeyindeki barış içindeki yaşama nifak tohumları serpiştirmekteler.

En başta CTP ve TDP gibi partilerin bu konuda çok uyanık olması gerekiyor.

Özellikle Sosyalist Enternasyonale üye olmak demek “ayrımcılığa izin vermemek” demek.

Ellerinde “Has…tir” ya da “İşgalci” pankartları taşıyanlar ve onlara sempati duyanlardan çok daha kalabalık olan “dışlananlar” örnek bir şekilde demokrasiye sadık kalarak oyuna gelmiyorlar. “Öz Kıbrıslı” olarak tanımlananların çoğunluğunun Türkiye ile hiç bir sorunu olmaması onların tek güvencesi.

Ama ilginçtir geçenlerde kendi gazetelerindeki deyişleriyle “öz kıbrıslı” edebiyatçının teki “gaza gelmiş” eski başbakan Ferdi Sabit Soyer’e “cesaretin varsa al eline bir İşgalci Türkiye Pankatı ve çık Taksim meydanına” önerisinde bulumuş. Aslında ya ona derlerse “hadi bakalım varsa cesaretin sen o pankartla çık da görelim boyunu Taksim Meydanı’nda” ne yapacak çok merak ediyorum.

“İşgal edebiyatçılarının” yayın organları bir de Türkiye Medyası’nı eleştiriyorlar “bu mitingi haber yapmadı” diye. Bence iyiki yapmadı. Türkiye’de yaşayanlar ile Kıbrıs’ta yaşayanların yeterince diyalog sorununun var olduğu bir dönemde ülkelerine “Has…tir” denmesini okumasa daha iyi olur yetmiş milyon Türk.

Maalesef masum bir mitingi istismar ettiler ve geriye bu mitingden “Türkiye Düşmanı” hakaretler ve sloganlar kaldı.

Oysa ekonomik sorunlar nedeniyle uygulamaları protesto edenler bu sonucu hiç hak etmediler. Üstelik Türkiye’de “Kuzey Kıbrıs Turizm Yılı” ilan edildiği bir sırada ve buna ekonominin en çok ihtiyacı olduğu anda ve de Cenevre’de “yapıcı öneri getiren Türk Heyeti karşısında Rum Heyeti yine zamana oynarken” bu slogan ve pankartlara kimlerin çok sevindiğini ayrıca belirtmeye gerek yok herhalde!

1617730cookie-checkKıbrıs’ta Türkiye’ye “Has..tir” Diyenler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.