Kıbrıs’ta Vakıf malları kurtarılıyor

Geçen İktidar döneminin Vakıflar İdaresi Yönetimi, 1571 yılından başlayarak günümüze kadar gelen Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresine ve Osmanlı Vakıflarına ait taşınmaz malları geri alabilmek veya üzerlerinde hak iddia edebilmek için hiçbir girişim yapmadı.
Rumlar mülkiyet konusunu AİHM’ye ve ABAD’a taşırken bizim geçmiş Vakıflar İdaresi Yönetimi, fahiş danışmanlık ücretleri ile sergiler açmak peşindeydiler.
Bizler gibi adadaki Türk Vakıf Mallarının kurtarılması ve geri alınabilmesi için gönüllü çalışan araştırmacılara hiçbir evrak verilmezken ve kapıdan bile içeri sokulmazken, bir sürü yalan dolan ve işe yaramaz evraklarla Avrupa ve Türkiye’de sergiler açtılar, yediyüz ellialtı bin (756,000) TL harcadılar.
Açıkcası Vakıflar İdaresinin kuruş kuruş topladığı bu parayı bir şov uğruna çarçur ettiler.
Bu kadar büyük bir parayı sergi açmak, beş yıldızlı otellerde konaklamak ve iki-üç misli fiyat ödeyerek uçakların birinci sınıflarında seyahat etmek yerine, başta Maraş olmak üzere adanın bir çok yerinde Rumlar tarafından gasp edilmiş, evrakta sahtecilik yapılarak ve hile ile İngiliz döneminde Rumların mülkiyetine geçirilmiş ata topraklarımızı geri alabilmek için harcayabilirlerdi.
Ama yapmadılar.
Gerekçeleri de “Rumları Gücendirmeyelim” idi.
Ama Rumların Türkleri gücendirmek için her yolu denediklerini de görmemezlikten geldiler.

Neyse ki Vakıflar İdaremizin yeni yönetimi bu konuda çok duyarlı davrandı ve yapılan şaibeli harcamaların faturalarını toparlayarak Savcılığa dava açılması için başvurdu.
İkinci görevleri de, geçmiş yönetimin Kıbrıs Türk Vakıf Mallarını arayıp sormadıkları ve sahip çıkmak için de hiçbir çaba göstermedikleri için dava etmek olmalı.
Benim, Maraş’taki Kıbrıs Türk Vakıf mallarına, Abdullah Paşa Vakfına, Lala Mustafa Paşa Vakfına ve diğer Osmanlı Vakıflarına ait taşınmazlara sahip çıkmaları gerektiğini bildiren yazılarıma yanıt dahi vermediler.
Neyse bu yazılara artık mahkemede yanıt vermek zorunda kalacaklar.

Mağusa Mahkemesinin Maraş’taki Türk Vakıf Malları ile ilgili 2 tane tespit kararı var. 271/2000 no.lu ve 27.12.2005 tarihli Abdullah Paşa Vakfı ve 272/2000 no.lu ve 27.12.2005 tarihli Lala Mustafa Paşa Vakfı ile ilgili olan bu tespit kararları, seksen bin (80,000) dönüm taşınmazın söz konusu Vakıflara ait olduğunu söylemektedir.

Vakıflar İdaremizin yeni yönetiminin girişimleri ve Lefkoşa’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyük Elçiliğinin önderliği, çağrıları ve katkıları ile de adamıza gelen dört kişilik deneyimli ve mesleklerinde başarıyı yıllar önce yakalamış akademisyen meslektaşlarımın tapu kütüklerinde çalışmaya başlamış olmaları da son derece mutluluk verici ve takdir edilecek bir gelişmedir.
Bu meslektaşlarım, tüm tapu kayıtlarını, Osmanlı Vakıflarına ait her tür belgeyi ve geçmiş Vakıflar İdaremizin yöneticileri tarafından bu güne kadar kimselere gösterilmeyen dosyalarını sıkı bir şekilde inceleyerek 1913 yılından itibaren evrakta sahtecilik yapılarak Rumlar tarafından gasp edilmiş tüm “Ata Topraklarımızın” tekrar bizlere kazandırılmasını yolunu açacaklardır.
Bu kapsamlı ve tarihi çalışma bittikten sonra Kıbrıs’taki “Mülkiyet Konusu” ters yüz olacaktır.
AİHM’de, yıllar önce sahtecilikle gasp edilmiş mallarını geri isteyecek olanlar artık sahtekar Rumlar değil, “Kıbrıslı Türkler” ve Osmanlı Vakıfları”nın varisleri olacaktır.
Rumların, neredeyse bir yüzyılı aşkın bir süredir gasp ettikleri bu toprakların bırakın değerini, kirasını bile ödeyemez duruma düşeceklerdir. Ada üzerinde ellerindeki tüm mülkleri satsalar bile, elde edecekleri gelir ile gasp ettikleri bu ata topraklarının ancak geriye dönük kirasını ödeyebilecekler, davbalar sonuçlandığı vakit.
Elbette AİHM taraf tutmaz ve adil davranırsa.

_________________

* Prof. Dr. Ata ATUN
http://www.ataatun.com

658060cookie-checkKıbrıs’ta Vakıf malları kurtarılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.