‘Kıbrıs’ta çözüm için sabırlı olunmalı’

İngiltere Kuzey Kıbrıs Egemenlik Platformu tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda, Türkiye Dışişleri eski Bakanı Mümtaz Soysal ve CHP Genel Başkan Yardımcısı, emekli Büyükelçi Onur Öymen Kıbrıs davasındaki son gelişmeleri tartıştı. Yaklaşık yüz kişinin katıldığı toplantıyı Yardımcı Konsolos Şener Cebeci, Konsey Başkanı Ali Ratıp Doğruer ve işadamı Ramadan Güney de izledi.


KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Ulusal Birlik Partisi Lideri Derviş Eroğlu’nun mesaj gönderdiği toplantıya katılacağı duyurulan KKTC Dışişleri eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da son anda toplantıya katılamayacağını bildiren bir özür mesajı gönderdi.


‘KIBRIS’I DA GİRİT GİBİ KAYBEDEBİLİRİZ’


Anayasa profesörü ve Kuzey Kıbrıs lideri Rauf Denktaş’ın da uzun yıllar danışmanlığını yapmış olan Mümtaz Soysal, yaptığı uzun konuşmada, hukuksal ve askeri olarak haklı olunan Kıbrıs davasında Türkler’in iyi niyet kaynaklı birçok hata yaptığını söyledi.


Soysal, Yıllar önce nüfusunun bir kısmı Türk olan Girit adasında yavaş yavaş uygulanan bıktırma ve göç ettirme politikalarının şimdi de Kıbrıslı Türkler’e uygulanmak istendiğini ifade etti. 1974 yılından sonraki durumun hiçbir zaman öncesinden kötü olmadığını ve insanların her türlü tecrite rağmen yaşamaya devam ettiklerini belirtti.


Olayın sadece Kıbrıs’ın kaybedilmesi olarak da algılanmaması gerektiğinin altını çizen Soysal, bunun 70 milyonluk Türkiyenin psikolojisi üzerinde büyük çöküntüler yaratacağını ve AB’ye girememenin yaratacağından çok daha büyük bir yıkım olacağını söyledi.


AB’nin Türkiye’yi oyaladığını belirten Soysal, “Bizi Avrupa limanına almıyorlar, başka bölgelere gitmemizi de istemiyorlar. Limanın dışında sabit bir yerde sımsıkı demirletip bekletmek istiyorlar. Biz işsizliğin nasıl çözüleceğini hesaplarken, onlar ülkemizi bir lokmada yiyemeyecekleri hale nasıl parçalayabilirizin hesabını yapıyorlar. Türkiye için istedikleri şartların Türkçesi budur” dedi.


Kıbrıs’ta kesin çözüm  için sabırlı olunması ve KKTC ile Türkiye hükümetlerinin uyumlu çalışmaları gerektiğinin altını çizen Soysal, Kıbrıs’ın feda edilmesinin Türkiye’nin intiharı olacağını vurguladı.


‘KIBRIS’I FEDA EDEREK AB’YE GİREMEYİZ’


Eski Büyükelçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de, Kıbrıs sorunun şu ana kadar çözülmemesinin petrol bölgelerine yakın olması ve stratejik öneminden kaynaklandığını belirtti.


Ruslar’ın Kıbrıs adası için “batmayan uçak gemisi” tanımlamasını yaptığını kaydeden Öymen, “Dünyada birçok üslerinden geri çekilen İngilizler, Cebelitarık ve Kıbrıs’taki üslerinden geri çekilmediler. Petrol bölgeleri, İsrail ve Süveyiş Kanalı’na yakın olması Kıbrıs’ın stratejik değerini artırıyor” dedi. Lozan’da, Hatay’da ve hatta Kardak olaylarında Türkler’in ulus olarak birlikte hareket etmeleri sonucu kazandıklarını belirten Öymen, Kıbrıs olayının da aynı şekilde kazanılacağını belirtti.


Annan Planı’na da değinen Öymen, uzun yıllardır Kıbrıs sorunu üzerine çalıştığını ve sürekli konuyu yakından takip ettiği halde dokuz bin sayfalık planı görmediği gibi, planı göreni de göremediğini söyledi.


Türk tarihinin en kötü anlaşmasının “Sevr” olduğunu, fakat onu imzalayanların da neyi imzaladıklarını bildiklerini belirten Öymen, hiçbir Türk’ün tam olarak görmediği Annan Planı’nın bazı maddelerinin uluslararası hukuka da aykırı olduğunu iddia etti. Öymen ayrıca, bu anlaşmada Türk tarafının Rumlar’ın Ermenistan’la, Suriye ile daha önce imzalamış oldukları ikili güvenlik anlaşmalarını otomatik olarak kabul etmesi dahil birçok konuda gizli kapaklı maddelerin bulunduğunu ileri sürdü.


Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıma konusunda AKP Hükümeti’nin hatalar yaptığını belirten Öymen, bir ülke ile anlaşma yapmanın onu “fiilen” tanımak anlamına geldiğine vurgu yaparak, “Kıbrıs’ı feda ederek AB’ye giremeyiz” dedi.


Son olarak “Kıbrıs’ta boyun eğersek arkasından Ermeni sorunu, Kürt sorunu gibi konuların sırada olduğunu” ileri süren Onur Öymen, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin direnmesi gerektiğini vurguladı.


FOTOĞRAF: Dışişleri eski Bakanı Mümtaz Soysal ve emekli Büyükelçi Onur Öymen

779620cookie-check‘Kıbrıs’ta çözüm için sabırlı olunmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.