Kelaynaklardaki artış sevindirdi

2005 üreme döneminde 19 yavru sağlıklı bir şekilde yuvadan uçtu ve koloniye katıldı. Böylece toplam kelaynak sayısı geçtiğimiz 20 yıldan bu yana en yüksek rakama ulaştı ve 86’yı buldu. Doğa Derneği’nin bölgede yürüttüğü çalışmalar başta kelaynaklar olmak üzere pek çok nesli tükenen canlıya ev sahipliği yapan Birecik’in daha iyi tanınmasını amaçlıyor.

Doğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kelaynakları korumak amacıyla 2003 yılında bir protokol imzalamıştı. Bu protokol çerçevesinde üreme başarısının artırılması amaçlı ciddi koruma önlemleri yanında pek çok yeni çalışma yürürlüğe kondu. Bu girişimler üç yılda sonuç verdi ve kelaynaklar çoğalmaya başladı. Önümüzdeki üreme döneminde sayının 100’ün üzerine çıkması bekleniyor. Kelaynakların toplam sayısının 100’ü aşması halinde, bir öncü grubun yeniden göç edebilme olasılığı araştırılacak. Sayıları çok azalan kelaynaklar son 25 yıldır göç etmiyorlar. Bu çalışmada, göç yolunu bildiği sanılan yaşlı bir bireyin varlığı göçün başarılı olması için son derece önemli kabul edilmekte.

Kelaynaklar, eskiden Türkiye’den Arap Yarımadası’na ve Fas’a kadar oldukça geniş bir alanda yaşamaktaydı. 1950 yılından itibaren tarım ilaçlarının aşırı kullanılması ve doğal yaşam alanlarının azalması nedeniyle Birecik’teki kelaynakların sayısı giderek azaldı. Bu yok oluşu engelliyebilmek için 1977 yılında Kelaynak Üretme İstasyonu kuruldu. 1990’da sadece 1 birey  göçü tamamlayabildi ve bu süreden sonra yabani bireyler göçten dönmemeye ve kaybolmaya başladı. Kelaynakların bu hızlı azalmasını önlemek ve sayılarının yeniden artmasını sağlamak amacıyla kelaynaklar 1989 yılından bu yana göç dönemi öncesinde istasyonda bulunan kafeslere alınıyor ve üreme döneminde tekrar serbest bırakılıyor.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Doğa Derneği Kelaynak Projesi Sorumlusu Turan Çetin “Kelaynakların eskisi gibi insan desteği olmaksızın yaşamaları yerel kurumların ve halkın yakın ilgi ve desteğine bağlı. Bu nedenle bölgedeki çalışmalarımızı bölge insanı, Birecik Belediyesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Urfa’daki teşkilatıyla çok yakın işbirliği içinde yürütüyoruz. Doğa Derneği, uyguladığı  projelerle Birecik’in eşsiz doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin daha iyi tanımasını ve korunmasını hedefliyor” dedi.

1112420cookie-checkKelaynaklardaki artış sevindirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.