Kelebek Gözlemcilerine Cep Kitabı

DEVBelgesel Yayıncılık tarafından yayınlanan kitapta, Avrupa kıtası ve Türkiye’nin kelebek türlerine yer veriliyor.
Dünyada yaklaşık 16 bin kelebek türünün bulunduğu belirtilirken bu türlerin 400’ü Avrupa kıtasında yaşadığı söyleniyor. Akdeniz adaları dahil Avrupa’nın kelebeklerini ele alan kitap, kelebek gözlemcileri için önemli bir başvuru kaynağı niteliğinde.

TÜRKİYE’DE HER ON TÜRDEN BİRİ TEHLİKEDE
Avrupa’nın Kelebekleri kitabının yayın koordinatörü Cavit Bilen, böyle bir kitap yayınlama fikrinin, katıldığı doğa koruma hakkındaki bir toplantıda okduğu bildirinin ardından geliştiğini belirterek, bildirinin, Türkiye’de bugüne kadar uzmanlar tarafından tanımlanmış yaklaşık 380 farklı kelebek türü yaşıyor. Bu türlerin yüzde 10’u dünya üzerinde Türkiye’den başka hiçbir yerde yaşamıyor. Komşu ülkelere göre çok daha zengin bir kelebek çeşitliliğine sahip olan Türkiye’de ne yazık ki her on kelebek türünden birinin nesli tehlike altında” bilgisini verdiğini söyledi.

KELEBEK UZMANI OLABİLİRSİNİZ
Kitabın kelebekleri öğrenmeye, onların davranışları ve dağılımını anlamaya katkı sağlayacağını ifade eden Bilen, “en sevdiğiniz bölgede bulunan türlerin farkına varmakla hızlı bir şekilde o bölge üzerinde uzman haline gelebilirsiniz, onları ne zaman görebileceğinizi ve yıl boyunca olan değişiklikleri söyleyebilirsiniz” dedi.

KORUMA İÇİN CİDDİ ÖNLEMLER GEREKLİ
Dr.Uğur Zeydanlı’ya atıfta bulunarak, “kelebekler açısından Avrupa’nın en önemli ülkeleri arasında bulunan Türkiye’de kelebek türlerinin korunması için ciddi önlemler alınması ve öncelikli alanlarda koruma eylemlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği” tespitini yineleyen Bilen, “çevremizdeki canlılarla ilgili bilgilerimizi arttırabileceğimiz Türkçe yayınların eksikliğini hissederek yayınevimizin misyonu gereği böyle bir kitap çıkarmanın önemini kavradık. Belki kelebek kovalayan çocuaklarımız peşinden koştukları kelebeğin adının ne olduğunu öğrenmek isteyebilir , ‘kelebek gözlemciliği’ Anadolu’nun dört bir yanına yayılır gider” diye konuştu.

Kelebek Gözlemcisinin Cep Kitabı -Avrupa’nın Kelebekleri kitabı, aşağıdaki adreslerden temin edilebilecek: (http://www.idefix.com/kitap/kelebek-gozlemcisinin-cep-kitabi-paul whalley/tanim.asp?sid=XIP5X0CKYG6GXRSIV5FY)

1534310cookie-checkKelebek Gözlemcilerine Cep Kitabı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.