Kemal Erdemol’dan bu kez Gezi Parkı Direnişi kitabı

Gazeteci yazar Mustafa K. Erdemol, Türkiye’ye damgasını vuran, çevreci bir anlayış ile başlayıp, var olan iktidarı geriletmeyi hedefleyen Gezi Parkı Direniş’ini kapsamlı olarak anlattığı incelem kitabı; Gezi Parkı Direnişi “Küçük Bahçede Büyük Kıyamet”i okuyucularıyla buluşturdu.

Kitabın tanıtım yazısında şöyle denildi:

‘İktidar talebi olmayan ama sistemi zorlayan Gezi Parkı Direnişi’nde en gerçekçi, en devrimci sloganlar Boyun Eğme ile Diren sloganlarıydı. Her iki sloganda yer alan, hayata geçirilmesine de çalışılan bu iki tutum her şeyden önce siyasi iktidarı geriletmeyi hedeflemesi açısından büyük önem taşıyordu. Kazanmak için önce geriletmek gerekli çünkü. Gezi Parkı Direnişi, geriletmenin başlangıcı olmuştu. Yapılması gereken en önemli iş, Gezi Parkı Direnişine sınıfsal bir içerik kazandırmak, sosyalist mücadele deneyiminin kazanımlarını bu tür toplumsal itiraz hareketlerine eklemlemektir. Etkili olan ama uzun sürmeyen bu tür hareketlerin sistemi ciddi anlamda geriletebilmesi için bu gereklidir. Muktedirin diline doladığı Çapulcunun da, tencere-tava eylemlerinin de üç yüz yıllık bir geçmişi var. Fransız yoksulu ayaklanmaya giderken kilise çanıyla haberleşti. Oturma eylemi, aslında direniş içerikli olan halk şenliklerinde ortaya çıktı. Bugün internete yüklenen demokrasi yayıcı işlev, icat edildikleri dönemlerde telgrafa, telefona, trene, sinemaya da yüklenmişti… ‘

Gezi Parkı direnişini tüm bu yönleriyle, sloganlarıyla, mizahi yaklaşımlarıyla, kazanımlarıyla ve kayıplarıyla irdeleyen Erdemol eserinde önemli halk direnişlerinin dünya çapında tarihsel gelişimlerinden de söz ediyor.

Yazılama yayınevinden çıkan kitap raflardaki yerini aldı.

Uzun yıllar Londra’da yaşayan Mustafa K. Erdemol, 1961 yılında İstanbul’da doğdu. Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe, Londra Middlesex Üniversitesi’nde Politika ve Uluslararası İlişkiler eğitimi gördü. Gazeteciliğe 1979 yılında başladı. Çeşitli dergi ve televizyonların yanı sıra, Uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesi’nin İngiltere temsilciliğini yaptı. Halen İstanbul’da Cumhuriyet gazetesi dış haberler servisinde çalışıyor.

849050cookie-checkKemal Erdemol’dan bu kez Gezi Parkı Direnişi kitabı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.