Kemal Kemalzade’ye 10 yıl ceza

TAK’ın aktardığı habere göre İngiltere’de yaklaşık 6 yıl önce Colin Salt adlı İngiliz’in hayatını kaybettiği kundaklama olayına karışmakla suçlanan Kemal Kemalzade, bugün Ağır Ceza Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi.


Sigortadan para almak amacıyla işyerini kundaklama, bu arada bir kişinin ölümüne neden olma ve komşu binaya yaklaşık 20 bin sterlinlik zarar verme suçlarından yargılanan Kemalzade’nin 10 yıllık hapis cezası bugünden itibaren başladı.


Mehmet Türker başkanlığında Kıdemli Yargıç İlker Sertbay ve Yargıç Peri Hakkı’dan oluşan Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanığın avukatlığını Barış Mamalı yaparken, iddia makamını da Savcı Ergül Kızılokgil temsil etti.  


Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 09:30 sıralarında başlayan kararın okunması saat 13:00 sıralarında tamamlandı. Kararın okunmasına Kemalzade’nin ailesi de katılırken, yerli basın yanında yabancı basın da büyük ilgi gösterdi.


27 Aralık 2000 tarihinde kardeşi Çınar ve yengesi Sibel ile işbirliği yaparak sigortadan para almak için kendi işyerlerini kundaklamak ve çıkan yangın sonucu bir İngiliz’in ölümüne neden olmak suçlarından İngiliz polisi tarafından hakkında arama kararı çıkarılan Kemal Kemalzade, KKTC’de yakalanmış ve hakkında dava açılmıştı. Aylardan beri devam eden mahkemeyi, İngiliz polisi de yakından takip etti.



AİLE BASINA ŞİDDET UYGULAMAYA ÇALIŞTI


Kararın okunmasının ardından mahkeme kolidorlarında sinir krizi geçiren Kemalzade’nin yakınları, görüntü almaya çalışan gazetecileri engellemeye çalıştı. Polisin araya girmesiyle herhangi bir olay çıkması engellenirken, aile mensupları mahkemenin verdiği kararı adil bulmadıklarını belirttiler.


61 TANIK, 100 EMARE


Kararı okumadan önce mahkeme süreciyle ilgili bilgi veren Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Türker, sanığa toplam 5 suçlama yöneltildiğini, ancak sanığın hiçbirini kabul etmediğini anımsattı. Mahkemeye konuyla ilgili toplam 61 tanık ve 100 adet emare gösterildiğini söyleyen Türker, gazete bayiinin nasıl yandığı konusunda uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonucu, yangının dışardan değil içeriye girme hakkı bulunan kişiler, yani sahipleri tarafından yakıldığını tespit edildiğini kaydetti. Türker, bayiide meydana
gelen patlamanın ve yangının ise, zemin kata dökülen benzinin dağıtılarak ateşlenmesi sonucunda meydana geldiğinin ortaya çıktığını dile getirdi.
Türker, iddia makamının sunduğu deliller, emareler ve tanıkların bunu gösterdiğini, tanıklar üzerinde yapılan yoğun sorgularında da bunun teyit edildiğini ifade etti.


YERİNİ CEP TELEFONU KAYITLARI GÖSTERDİ


Sanık Kemal Kemalzade’nin ise iddiaları reddettiğini ve olayın olduğu 27 Aralık 2000 tarihinde olay mahallinde değil Liverpool’da arkadaşının evinde olduğunu öne sürdüğünü söyleyen Mehmet Türker, bunun üzerine Kemalzade’nin cep telefonu kayıtlarının incelendiğini ve olayın olduğu saatlerde Liverpool’da olmadığının belirlendiğini kaydetti.
Sanığın olaydan yaklaşık 3 saat sonra Liverpool’a gittiğini, bu sürenin de olayın meydana geldiği yerle Liverpool arasındaki 50 millik yolun geçilmesi için uygun bir saat olduğunun denenerek teyit edildiğini söyleyen Türker, ayrıca olayın gerçekleştiği gecenin ardından Kemal Kemalzade’nin yüzünde yanıklar oluştuğunun tanıklar tarafından teyit edildiğini, ancak sanığın yanıkların oluşumu konusunda farklı tanıklara beş ayrı neden gösterdiğini söyledi.
Uzman tanıkların ifadelerine göre, patlama sonucunda ateşin geriye doğru geldiğini, bu yüzden yangını çıkaran kişinin yüzünün yanmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Türker, olay mahallinde bulunan benzin bidonu kapağı üzerinde de sanığın DNA’sının bulunduğunu söyledi.
–BORÇLAR YÜZÜNDEN YAPTILAR–
Kundaklama olayının, gazete bayiinin iflası ve kişisel borçlar nedeniyle düzenlendiğini dile getiren Türker, bayiinin sigortalanmasından kısa bir süre sonra yakıldığına ve bayii sahibi Sibel Kemalzade’nin de olayın hemen ertesi günü 175 bin 803 sterlinlik ödemeyi sigortadan talep ettiğini belirtti.


Sigorta şirketinin ise, bayiinin herhangi bir merkeze bağlı alarm sistemi olmadığı ve geçmişte diğer sigorta şirketlerinden sigorta bedeli isteğini gizlediğini gerekçesiyle talebi reddettiğini belirten Türker, bunun da Kemalzadeler’in işbirliği yaparak, yangın olayını sigortadan para almak için yaptıklarını gösterdiğini dile getirdi.


Mehmet Türker, bu kundaklama sonucunda suçsuz ve hiçbir şeyden haberi olmayan bir kişinin hayatını kaybettiğine, yan binada da 20 bin 140 sterlinlik zarar meydana geldiğine de dikkat çekti.


İFADELERİ ÇELİŞKİLİ


Türker, tüm bu bilgiler, araştırmalar ve tanıkların ifadelerinin yanında sanık Kemal Kemalzade’nin verdiği ifadelerde çelişkilerin olduğunu saptadıklarını ve doğruyu söylemediğini gördüklerini belirterek, sanığın bu durumunun gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleme çabası olarak anladıklarını vurguladı.


5 DAVADAN DA SUÇLU BULUNDU


Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Türker, karar gerekçelerini açıklamasının ardından, Kemal Kemalzade’nin yargılandığı 5 davadan da suçlu bulunduğunu ve mahkum edildiğini belirterek, sanığın cezasını belirlemek amacıyla mahkemeye yaklaşık yarım saat ara verdi.


Türker, aranın ardından Kemalzade’nin “Gazete bayiinde benzin dökerek çıkardığı yangından dolayı Colin Salt isimli kişinin ölümüne sebebiyet vermek, sigorta şirketinden para almak için işyerini kasıtlı ateşe vermek, yangın sonucu gazete bayiine komşu olan binanın duvarına 20 bin 140 Sterlin  zarar vermek, sigorta şirketinden para almak için işyeri sahipleri ile gizli ittifak yaparak işyerini yakmak ile sahtekarlık ve dolandırma şekliyle sigorta şirketinden 175 bin 803 Sterlin para temin etmeye çalışmak” suçlarından mahkum olduğunu açıkladı.


Kemalzade’ye birinci davadan 10, ikinci davadan 6, üçüncü davadan 2, dördüncü davadan 4, beşinci davadan da 2 yıl hapis cezası verildiğini açıklayan Türker, cezalarının tümünü birden aynı anda çekeceğinden sanığın 10 yıl hapis yatacağını bildirdi.


İŞLEDİĞİ SUÇLAR ÇOK CİDDİ VE VAHİM


Türker, Kemalzade’nin cezasını görüşürken, sanığın daha önce herhangi bir sabıkası olmamasını ve sağlık probleminden dolayı kapalı alanda uzun süre kalamamasını da dikkate aldıklarını belirtti. Ancak Kemalzade’nin işlediği suçların “çok ciddi ve vahim” olduğunu belirten Türker, caydırıcı ve ibret verici cezaların önemini vurguladı. Türker, “Bu sanığı uzun bir süre toplumdan uzaklaştırmamız gerekiyor. Bu amaçla sanığa uzun bir süre ceza vermemiz kaçınılmazdır” diye konuştu.


FOTOĞRAF: Sİbel ve Çınar Kemalzade


 

798680cookie-checkKemal Kemalzade’ye 10 yıl ceza

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.