Kemanın Fazıl Say’ı Arda Karakaya: Anadolu’nun kültürel dokusunu kemanla dünyaya tanıtacağım

Kariyerini Londra’da sürdüren sanatçı Arda Karakaya, “Ülkemizin topraklarından aldığım kültürel dokuyu uluslararası sahneler aracılığıyla tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyorum” dedi.

Londra’daki Royal College of Music’te dünyaca ünlü keman pedagogu Itzhak Rashkovsky ile çalışan sanatçı “QNB Finans Bank” finansal desteğiyle “ÇEV Genç Yetenekler Projesi” kapsamında ve Talent Unlimited tarafından da destekleniyor.

Sanatçı Karakaya sorularımızı şöyle yanıtladı:

– Kendinizden eğitiminizden söz eder misiniz?
– İlk keman derslerini 9 yaşında Van’da, Alaaddin Canbay’dan aldım. Türk keman virtüözü Cihat Aşkın bir konser için Van’a geldiği sırada yeteneğimi keşfetti ve Van’daki imkanlar klasik müzik eğitimi alabilmem için yeterli olmadığı için Ankara Devlet Konservatuarı’na yönlendirildim.

Kemancılığım küçük yaştan itibaren Türkiye dışındaki de lider müzisyenlerin dikkatini çekti. Henüz 15 yaşındayken, Türkiye’nin ilk çocuk orkestrası olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın ilk üyelerinden birisi olarak yurtiçi ve yurtdışında pek çok konserler verdim. 2008 yılında Queen Elizabeth II’nin Ankara’yı ziyareti sırasında onun şerefine verilen konserde çaldım.

11 yaşında yatılı öğrenci olarak başladığım konservatuvarı üstün başarıdan dolayı sınıf atlayarak ve birincilikle bitirdim. Daha sonra Avusturya’ya giderek University of Music and Performing Arts Graz’da dünyaca ünlü kemancı Silvia Marcovici ile çalıştım.

Eğitim hayatım boyunca Alexander Vinnitski, Mincho Minchev, James Buswell, Alina Ibragimova, Shmuel Ashkenasi, Hagai Shaham, Guy Braunstein ve Lewis Kaplan gibi dünyaca ünlü isimlerle çalıştım. Hacettepe gençlik ve akademik senfoni orkestraları ile solist olarak pek çok konser verdim. 2012 yılında, Türkiye Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası ile solist olarak, Fransa’da uluslararası Eurochestries Festivali kapsamında verdiğim konserler Fransız basınında övgü ile yer aldı.

2015 yılında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak keman dersleri vermeye başladım. Birçok ünlü keman hocası tarafından kendisiyle çalışmak üzere Avrupa ve Amerika’daki sınıflarına davetler aldım. Kendisiyle ilk kez 17 yaşında tanıştığım keman profesörü Itzhak Rashkovsky’nin teşvik etmesiyle, 2016 yılında Londra Kraliyet Müzik okulu Master odisyonunda gösterdiğim üstün performans dolayısıyla bu kurum tarafından verilen en yüksek burs olan ABRSM uluslararası eğitim bursu ve ISH ödülü alarak, bugüne kadar Birleşik Krallık’ta okul ve yaşam masrafları tam burslu karşılanarak okuyan ilk ve tek Türk müzisyen oldum.

2018 yazında, dünyanın en prestijli Masterclasslarından biri olan, İsrail’deki Keshet Eilon’a katıldım. Vermiş olduğum başarılı konserler sonrasında, Fazıl Say’ın keman sonatını kaydettim ve bu kayıt New York’ta, ünlü klasik müzik radyosu WQXR’da “Young Artists Showcase” programında yayınlandı.

– Sizinle ilgili önemsediğiniz yorumlardan da söz eder misiniz?
– Cihat Aşkın, “olağanüstü yetenek” olarak nitelendirdi ve kariyerimle ile yakından ilgilenerek desteklemekte ve mentorluğumu yapmaktadır. Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın daveti üzerine “Fazıl Say Festival Orkestrası” ile “Nazım Oratoryosu”nun İstanbul’daki temsillerinde çaldım ve bu performanslar 2017 yılında tüm dünyada CD ve DVD olarak yayınlandı.

2017 yılından itibaren çalıştığım ünlü pedagog Itzhak Rashkovsky benden “Olağanüstü bir virtüözitesi ve mükemmel bir sahne duruşu var” diye söz etmişti.

– Bugünlerde neler yapıyorsunuz?
– Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde konserler verdim. 2017 yılında, Londra’da kariyerimi sürdürmek için 2.5 sene keman dersleri verdiğim Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’ndaki görevimden istifa ettim.

2019 şubat ayında Londra Southbank Sinfonia’da çalışmaya başladım. Barbican Centre, Queen Elizabeth Hall, King’s Place gibi önemli müzik merkezlerinde, Royal Opera House orkestrası, Academy of St. Martin in the Fields müzisyenleriyle birlikte konserler verdim. Ağustos ayında dünyaca prestijli BBC Proms festivali kapsamında Royal Albert Hall’de ilk defa sahne aldım.

– Geleceğe ilişkin planlarınız nedir?
ÇEV sanatın genç yetenekler projesi kapsamında desteklediği müzisyenlerden birisiyim. Ülkemizin topraklarından aldığım kültürel dokuyu uluslararası sahneler aracılığıyla tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyorum. Şu an Londra’da kariyerimi sürdürüyorum.

2336950cookie-checkKemanın Fazıl Say’ı Arda Karakaya: Anadolu’nun kültürel dokusunu kemanla dünyaya tanıtacağım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.