İşkence aletleri

Amnesty International ve Omega Foundation’in yayımladığı bir rapora göre İtalya’da beş silah üreticisi firma yurt dışında bazı ülkelere işkence aletleri ihraç ediyor. Sorgulanan kişileri aşmak için kullanılan kelepçeler, ayak bileğini etkisiz duruma getirmek için geliştirilmiş aletler, elektrik akımı veren kemerler ve bataryalar raporda adı geçen ve İtalya’da üretilip ihraç edildiği öne sürülen işkence aletlerinden bazıları.

Raporda İtalya’nın yani sıra Almanya, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’nin da işkence aleti üreten ülkeler arasında adı geçmekte. Durum Avrupa Birliği’nce belirlenen yasal düzenlemelerde ciddi boşluklar olduğunu, insan hakları konusunda sorunlar sözkonusu olduğunda sesini yükselten bazı Avrupa ülkelerinin kendi topraklarında bu tür aletlerin üretimi ve satışından haberdar olmaması da sorunun başka bir boyutuna işaret ediyor.

Gelelim İtalya’ya. Amnesty International tarafından 18 Mart’ta yayımlanan raporda İtalya’da beş firmanın yurt dışına işkence aletleri ihraç ettiklerine dikkat çekiliyor. Bu firmaların Access Group Srl, Joseph Stifter s.a.s, Futura, PSA Srl ve Armeria Frinchillucci Ş.r.l Defence System oldukları iddia ediliyor.

İtalyan medyasında Armeria Frinchillucci’nin Amnesty International’in iddialarını reddettiği yönünde yolunda haberler çıktı. Hatta firmanın yöneticisi, “Haberi okuduğumuzda çok şaşırdık çünkü satın aldığımız ya da sattığımız her bir parça emniyet müdürlüğünün kontrolünden geçiyor” demekle yetindi. Oysa rapor Armeria Frinchillucci’yi tehlikeli bir sprey ile sorgudaki kişilere elektrik akımı veren bir batarya üretmekle suçluyor. Ama firmanın yöneticisi ürettikleri spreyin biber spreyi olduğunu, tehlikeli olmadığını, ‘stün baton’ adlı bataryanın ise dirseğimizi kapıya çarptığımızda hissedeceğimiz düzeyde küçük çapta bir elektrik akımı verdiğini söylüyor.
AF yetkilileri bununla yetinmiyor, ürettikleri bin dolayında ürünün kontrolden geçtiğini, raporda adı geçen ve yurtdışına işkence aletleri ihraç ettikleri gerekçesiyle suçlanan öteki dört firmaya da kendilerinin ürün akışı sağladığını da aktarıyor, Firmanın üst düzey yöneticisi Marc Busin, raporda iddia edildiği gibi uluslararası bir ticaretin sözkonusu olmadığını, İtalya’nin Almanya’dan satın aldığı bazı ürünleri İtalya’daki çeşitli emniyet birimlerine sattıklarını anlatıyor- .İtalya’nin Almanya’dan aldığı ürünler arasında vücuda 200 bin walt elektrik akımı veren ve firmanın internet sitesinde ‘profesyonel gaz çakmağı’ adıyla tanıtılan bir işkence aleti de yer alıyor. Bunun da satışının Avrupa’da serbest olduğuna vurgu yapıyor Busin.

Ama karşı cephede Amnesty International adına konuşan Riccardo Noury, “Avrupa’da serbestçe alınıp satılan, yasaların engel çıkarmadığı işkence altlerinden sözediyoruz. Bu konuda Avrupa’da yasal bir düzenleme olmadığı gibi, çok büyük açıklar var” demekle yetiniyor,.

Kısacası Avrupa’da bazı ülkeler yasaların öngördüğü çerçevede ‘işkence aletlerini’ işkence uygulayan ülkelere satıyor.

649010cookie-checkİşkence aletleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.