İşkence emirleri, Bush’un sağ kolundanmış

Eski Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın özel kalem müdürü Albay Laurence Wilkerson, Amerikan halk radyosu NPR’a yaptığı açıklamada, Dick Cheney’nin yardımcıları tarafından Savunma Bakanlığı’na gönderilen ve işkenceye izin verilen bir dizi yazışma ile talimatın izini ele geçirdiğini söyledi.

Powell’ın uzun süre yardımcılığını yapan Wilkerson, “Sahada istihbarat toplamak amacıyla işkenceye izin veren ve Başkan Yardımcılığı’ndan gelerek, Savunma Bakanlığı’ndan geçen ve sahadaki komutanlara kadar giden bir izi görmek mümkün” diye konuştu.

Bu talimatların dikkatli ifadelerle kaleme alındığını belirten Wilkerson, ancak komutanlara, aralarında Ebu Garib cezaevinin bulunduğu, işkenceyi yasaklayan Cenevre sözleşmesine ters düşen ve çok sayıda işkence olayına yol açan bir hareket serbestisi de verildiğini kaydetti.

DEMOKRATLARIN TALEBİ

Bu arada CIA, başka ülkelerde gizli ceazevleri bulunduğuna dair basında çıkan haberlerden sonra Amerikan Kongresi’ndeki demokrat muhalefet, işkencenin açıkça yasaklanmasını isteyen bir yasa kabul edilmesini istedi.

Etkin demokrat isimlerden David Obey, kısa bir süre önce Senato’da kabul edilen ve gözaltındaki tutuklulara muamelede kısıtlamalar getiren değişiklik önergesinin Temsilciler Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşması talebinde bulundu.

ABD Senatosu, kısa bir süre önce, Vietnam savaşı sırasında esir düşen Arizonalı Cumhuriyetçi Senatör John McCain tarafından sunulan ve CIA ile askeri makamların herhangi bir yerde gözaltında tuttuğu kişilere, kötü, acımasızca ya da aşağılayıcı biçimde davranılmasını veya bu kişilerin bu şekilde cezalandırılmasını yasaklayan değişiklik önergesi Senato’da 9’a karşı 90 evet oyuyla kabul edilmişti.

1117540cookie-checkİşkence emirleri, Bush’un sağ kolundanmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.