‘İşkencecilere acilen dava açılmalı’

İngiliz askerleri tarafından saldırıya uğrayan Iraklı gençlerin fotoğraflarına da yer veren gazetedeki haberde, video kaydının, emrindeki adamları cesaretlendiren bir onbaşı tarafından çekildiği belirtilirken, derginin ilk sayılarının piyasada görülmesinden sonra Savunma Bakanlığı sözcüsünün, “bu haberi, çok ciddiye aldıklarını” söylediği ifade edildi.


Habere göre, sözcü, “Bu çok ciddi iddialardan haberimiz var ve şu anda askeri polis tarafından acilen bir soruşturma başlatıldığını doğrulayabilirim. Bu şiddet eylemini kınıyoruz ve kötü muamele hakkındaki her türlü iddiayı çok ciddiye alıyoruz” dedi.


Sözcünün ayrıca, “İngiliz silahlı kuvvetlerinden 80 binden fazla kadın ve erkek asker operasyonların başından bu yana Irak’ta hizmet verdi. Bu tür kötü muamele olaylarına sadece küçük bir azınlık karışmıştır” dediği kaydedildi.


Derginin internetteki sitesinde izlenebilecek video kaydında, 2004 yılında Irak’ın güneyindeki sokak olaylarında İngiliz askerlerinin sokaktaki genç Iraklıları kovaladığı ve askeri kampa götürülen bu gençlerin, yumruklandığı, tekmelendiği, coplandığı ve hatta bir askerin ölü bir Iraklının suratını tekmelediğinin görüldüğü belirtiliyor.


Bantta ayrıca, olayı kameraya çeken birinin, Iraklı gençlere hareket ettiği ve “Evet evet, bunu hak ettin seni küçük pislik, seni küçük aptal” gibi ifadeler kullandığı da kaydediliyor.


BLAİR’DEN SÖZ


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak’ta 2004’te İngiliz askerlerinin Iraklı gençleri döverken çekilen görüntülerin yayımlanmasından sonra, olayla ilgili tam bir soruşturma yapılacağı konusunda söz verdi.


Blair, merkez sol hükümet liderleri toplantısı için bulunduğu Güney Afrika’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “her kötü davranış iddiasını ciddiyetle ele aldıklarını ve bunun için tam bir soruşturma yapılacağını” ifade etti.


İngiliz askerlerini savunan Blair, diğer yerlerde olduğu gibi Irak’taki İngiliz birliklerinin büyük çoğunluğunun düzgün bir biçimde hareket ettiğini, görevlerinin büyük olduğunu ve Iraklılara istedikleri demokrasiyi elde etmeleri için yardım ettiklerini söyledi.

788060cookie-check‘İşkencecilere acilen dava açılmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.