“İşkencecimi yargılayın!”

Anayasa Mahkemesi, işkencenin bir uluslararası hukuk sorunu olarak aynı zamanda Amerikan demokrasisi için önem taşıdığına yer verdi.

Amerikan yargısı kadar uluslararası hukuk açısından önemli bulunan bu karar, Somali’nin devrik başbakanı olan Mohamed Ali Samantar aleyhinde Amerika’da yaşayan sığınmacı Somali vatandaşları tarafından açılan tazminat davalarını birleştirmek üzere alındı.

Böylece, Somali iç savaşında işkence gören ve tecavüze uğrayan Somalili sığınmacıların devrik Başbakanları için açtıkları davanın gidişatı 19 yıl aradan sonra belli oldu. Mahkemenin “işkencecimi yargılayın” diye başvuran Somaliler lehinde karar vermesi, henüz dava tekrar bir alt mahkemede ele alınmamış olmakla beraber, kesinleşmiş görünüyor.

Sığınmacılardan tecavüze uğrayan ve işkence görenlerin, Somali’deki ırkçı-faşist rejimin başbakanı olan Samantar aleyhine 1991 yılında açtıkları dava, Virginia Eyaleti’nde görülmeye başlanmıştı.

Samantar, Somali’de isyancıların elinden kaçarak önce Avrupa’ya gitmiş, daha sonra ABD’ye sığınmıştı. Amerikan yasaları gereği kendisi de bir sığınmacı sayılan Samantar, Virginia’da o zamandan beri yaşamaktaydı. Samantar rejiminin işkencesine maruz kalmış olan ve ABD’ye başka yollarla gelmiş Somalililer’in açtıkları dava, söz konusu olayların Amerikan toprakları dışında geçtiği gerekçesiyle sonuca bağlanamıyordu.

ABD, 1993 yılında Somali’nin Başkenti Mogadişu’da isyancıların elinde kalmış bulunan vatandaşlarını ve BM çalışanlarını kurtarmak üzere harekete geçmiş, Black-Hawk adıyla anılan olayların sonunda düşürülen 5 helikopterte 18 Amerikan askeri ölürken, denizden ağır top ateşine tutulan kentte 500 kadar masum insan da hayatını kaybetmişti.

Black-Hawk olayları Amerikan siyasi yaşamında bir fiyasko olarak yer almış, Hollywood bu askeri yenilgiyi konu alan bir de film çekmişti.

1500710cookie-check“İşkencecimi yargılayın!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.