Kendi kendine açılıp kapanan bilgisayar

Sürekli kendi kendine açılıp kapanan bilgisayar nasıl düzeltilir?

Takılmış güç düğmesi gibi basit bir şeyden güç kaynağınızın yavaş bir şekilde başarısız olmasına kadar daha çok ciddi bir problem, bu probleme katkıda bulunan çeşitli nedenler vardır. Bu problem için diğer nedenler, bilgisayar parçalarının aşırı ısınması veya virüslerin bilgisayarı etkilemesidir.

Şimdi, eğer bizim gibi sürekli tekrar açılan bir bilgisayara sahipseniz bizim üretken bir günün düşüncesi değildir. Dolayısıyla bu problemi nasıl teşhis edeceksiniz ve düzeltmeler yapmak için nereden başlayacaksınız? Bilgisayarınızı tekrar çalıştıracağınız, işte size birkaç yaygın fakat çoğu kez dikkate alınmayan nedenler ve çözümler:

İlk önce güç düğmesine bakın ve soket içinde yapışık kalıp kalmadığını anlayın. Eğer öyleyse, düğmeyi salıvermek için kasanın önüne basitçe dokunabilirsiniz. Bazı durumlarda, düğmenin dış konumuna geri dönmesi için, sistem ünitesinin kapağını kaldırmak zorunda olabilirsiniz.

Güç düğmesine basarak ve onu geri salıvererek açılıp kapanmaktan bilgisayarı durduramazsanız, bilgisayarın arkasındaki güç kaynağının bitişiğindeki güç anahtarını kapatın. Eğer güç kaynağınızın bir güç düğmesi yoksa, bilgisayarın elektik kablosunu çıkarın.

Bu, mümkün olduğu kadar kısa zamanda yapılması gerekir. Öyle ki, devamlı açılıp kapanma, harddisk gibi parçalara zarar vermesin. Aynı zamanda, sürekli açılıp kapanma, ana kart gibi daha büyük bileşenlere daha fazla zarar verebilen güç darbesi tehlikesi vardır.

İkincisi bilgisayarın yazılımını, hardiskinizi etkileyen virüs veya kötü amaçlı yazılım olmadığından emin olmak için kontrol edin. Virüs ve kötü amaçlı yazılım, diğer dosyalarla birlikte indirilen fenalığa neden olmak için tasarlanan küçük yazılımlardır.

Herhangi bir virüsü ve kötü amaçlı yazılımı yoketmek için, hard diskinizi arayacak ve bu dosyaları çabucak kaldıracak anti-virüs programı kullanın. Bu dosyalar, harddiskinizin tüm verisini silme gibi böyle zarara neden olabilir veya web tarayıcınızı gasp edebilir, öyle ki çevrim içi gezinmede kontrolünüz olmaz.

Bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım bulamazsanız, değişmiş veya kararsız olup olmadığını görmek için BIOS’unuza bakın. BIOS Temel Girdi Çıktı Sistemini temsil eder ve bilgisayar açıldığında uygun işlem için tüm bileşenleri kontrol eden küçük bir programdır.
Eğer BIOS değişmişse veya değiştirildiğinden emin değilseniz, bilgisayar açıldığında BIOS’a eriştikten sonra , BIOS ayarlarınızı geçerli ayarlara geri getirin. BIOS ‘un içindeyken, geçerli ayarları yüklemek, değişikliği saklamak ve bilgisayarı yeniden başlatmak için seçeneğe sahip olmalısınız.

Bununla beraber, sürekli açılıp kapanan bilgisayar, BIOS’a erişmek için size izin vermeyeceği anlar vardır. Ondan sonra, sistem ünitesinin kapağını kaldırarak ve bir üç pin bağlantısı üzerindeki atlayıcıyı (jumper’ı) konumlandırarak, BIOS’u resetleyebilirsiniz.
Bu prosedürü uygun olarak icra etmek için anakart el kitabına veya bilgisayarcınıza danışmalısınız ve o, en son iş olarak yapılmalıdır. BIOS’unuza herhangi bir değişiklik yapmadan, eğer bilgisayarınız uzun aralıklarda kendi kendine açılıp kapanırsa, BIOS’unuzu yedeklemelisiniz.

Bilgisayarınızın kendini açıp kapatması problemi için bilgisayarınızın yazılımını kontrol ettikten sonra, donanımın kusurlu olmadığından emin olmanız gerekir. Bu problem mevcut olabilir, çünkü bellek modüllerinizden biri soketine tam oturmamış olabilir. Bellek modülleri, anakartınıza iliştirilmiş uzun, dar çubuklardır.

Kendinizdeki herhangi statik elektriği yok edin, sistem ünitesi kapağını kaldırın ve, onların güvenilir olduğundan emin olmak için, bu bellek modüllerini kontrol edin. Harddiskinizin bağlantılarını ve güç kaynağına götüren bağlantıları kontrol edin.

Son zamanlarda eğer bilgisayarın içinde çalışma yaptıysanız güç kaynağı bağlayıcılarını kontrol etmelisiniz. Güç kaynakları yavaşça başarısız olduğu bilinir ve yeniden açılıp kapanma problemlerine yol açabilir. Bir baş belası güç kaynağını kontrol etmek için yol yoktur ve bu, son çare olarak problem düşünülmelidir.

Bu adımları izleyerek, sürekli açılıp kapanan herhangi bir bilgisayarı düzeltmenize yardım edecektir. Eğer virüs veya kötü amaçlı yazılım bulunmazsa, dikkatli bir şekilde ve baştan aşağı tüm bağlantıları kontrol edin. Ve eğer problem hala mevcutsa, en muhtemel neden Güç Kaynağı olacaktır.

Çevirmenin notu: Problemi hala çözemediyseniz CPU üzerindeki birikmiş tozları dikkatli bir şekilde (örneğin bir kürdan ile ) temizleyin veya bilgisayarınıza özel recovery CD sini çalıştırın.

* İngilizce Öğretmeni ve Bilgisayar Programcısı Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.
http://www.pekiyi.150m.com
[email protected]

746720cookie-checkKendi kendine açılıp kapanan bilgisayar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.