Kentucky düelloyu tamamen kaldırmaya çalışıyor

Eyalet Senatörü Darryl Owens, 1800’lü yılların başında Kentucky yerel yasalarına girmiş bulunan ve o günden beri devlet görevlilerinin yemin etme törenlerinde tekrar edilen “Düello yapmak” ile ilgili cümleleri gereksiz, çağdışı ve halkın tarihsel geçmişe tekrar özenmesine neden olacak kadar saçma gördüğünü açıkladı.

Owens, bir grup senatör arkadaşıyla birlikte geçenlerde verdikleri önergeyle Kentucky’de yüzyıldan fazla süreden beri resmen yasak olan düelloyu anayasal yemin metninden de kaldırmak istediklerini bildirdi. Gerçekte eyalette vuruşma-düello resmen yasak olmakla beraber, kavramsal olarak yasalarda yer almaktaydı. Bu ikiliğin kalkması için ayrıca ABD Federal Anayasa hukukçuları da uzun zamandır Eyalet Anayasası üzerinde değişiklik önermekteydi.

Kentucky’de üniversitelere dahi seçilen ve atanan görevlilerin, diğer devlet ve kamu görevlileri gibi yemin etmeden işe başlayamadıkları, bu nedenle yemin töreni metninde geçen “Bundan böyle asla vuruşmayacak, ateşli silahlarla vuruşmaya gidenleri izlemeyecek, başkalarını vuruşmaya özendirmeyeceğim” gibi cümleleri yüksek sesle okumadan göreve başlamış sayılamadıkları biliniyor.

Amerikan tarihçilerine göre, geçmişte en çok düellonun yapıldığı yer Kentucky idi. Hemen hergün bir veya birkaç düelloya tanık olunduğundan, Kentucky 19.yüzyıl boyunca yasal vuruşma cinayetleriyle ülkede meşhur olmuştu.

ABD tarihinin ünlü düellolarından birisi de, 1804 yılında, ünlü iktisatçı ve o zamanki Amerikan Maliye Bakanı Alexandre Hamilton ile Başkan Yardımcısı Aaron Burr arasında geçen vuruşmaydı. Burr silahını çevik ve ustaca kullanarak hasmını öldürmüş, ardından da cinayet sanığı olarak tutuklanmıştı. ABD’nin bu olaydan sonra resmi olarak düelloyu yasakladığı, ancak halk arasında vuruşmaların sürdüğü de biliniyor.

FOTO KAYNAK: Wikipedia

Fotoğraf: Wikimedia Commons

1501150cookie-checkKentucky düelloyu tamamen kaldırmaya çalışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.