‘Kenya’da önce şiddet durdurulmalı’

Guardian golf sopaları, taşlar ve palalarla Kenya’da komşu komşuya saldırıyor diyor manşetinde… Financial Times’a göre şiddetin iyice tırmanmasını önlemek için fazla vakit kalmadı.


Financial Times şu yorumu yaptı:


“Halkın etnik ve kültürel farklılıklarını yansıtan ordunun parçalanması halinde iç savaşla karşı karşıya kalınacak. Cumhurbaşkanı Kibaki ve muhalefet lideri Odinga’nın tek şansı iktidarı paylaşacakları bir hükümet kurmak.”


Times ise “Dünya Kenya’yı felaketten korumak için şimdi harekete geçmeli” diye yazdı. Times’ın yorumu şöyle:


“Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, şimdiye kadar çağrılarında nadiren bu kadar açık, samimi ve ızdırap içindeydi. Şiddetin sona ermesi için Kenya liderlerinin liderlik etmesi, hemen harekete geçmesi gerek dedi.  Annan’ın uyarıları Kenyalı liderlere olduğu kadar dış dünyaya da yönelikti. Şimdiye dek kararsızlık ve çıkar çatışmaları nedeniyle, Batılı liderler itidal çağrıları dışında pek bir şey yapmadı. George Bush, Gordon Brown ve Avrupalı liderlerin taleplerini çok daha açık dile getirmesinin vakti geldi. Tartışmalı seçimin tekrarı gerekebilir. Ancak şu ortamda bunu yapmak mümkün değil. Önce siyasetçiler şiddeti bir ulusal birlik hükümeti kurarak durdurmalı. Sonra da yaratılan ateşkesleri içeriden ve dışarıdan sağlanacak güçlerle denetlemeli. Parlamento neyse ki hala biraz itibar sahibi olduğundan, üyelerinin farklılıklarını bir kenara bırakıp tarafları birbirinden ayırmasının vakti geldi.”

809300cookie-check‘Kenya’da önce şiddet durdurulmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.