Kenya’da ‘tecavüz çeteleri’ de işbaşında

İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazetelerden The Daily Telegraph gazetesi geniş yer verdiği Kenya’ya ilişkin haberlerde gerginliğin devam etmekte olduğuna dikkat çekerken, “çetelerin son silahı tecavüz” diye yazdı…

Gazetenin yorumu şöyle:

“Ülkede etnik nefrete dayalı şiddet olayları tırmanırken, öfkeli çetelerin, intikam amacıyla bu yola gittikleri şeklinde haberler geliyor.

Son dört günde en az 24 kadın ve 13 kız çocuğu tecavüze uğradı. Doktorlar, kurbanlarının büyük bölümünün, çoğunlukla etnik kökenleri yüzünden, evlerinde saldırıya uğradıklarını belirtiyor.”

“DURUM NORMALE DÖNÜYOR”

Kenya Emniyet Genel Müdürü, ülkede seçimler sonrası 360 kişinin ölümüne ve 250 bin kişinin evinden olmasına yol açan şiddet olaylarının ardından asayiş durumunun normale dönmekte olduğunu bildirdi.

Emniyet Genel Müdürü Ali Muhammed Hüseyin, ülkede durumun normale dönmesi için emniyet güçlerinin elinden geleni yaptığını belirterek, olayların ardından gözaltına alınan 1068 kişiden 451’inin cezaevine gönderildiğini, 70 kişinin halen tutuklu olduğunu kaydetti.

ÇÖZÜM İÇİN ADIM…

Kenya’da geçen hafta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan siyasi krize çözüm bulma çabaları sürüyor. Cumhurbaşkanı Mwai Kbaki bir ulusal birlik hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıkladı.
 
Muhalefet Kibaki’nin seçimlere hile karıştırdığını savunuyor. Kwai’nin açıklaması, ABD’nin en üst düzey Afrika Temsilcisi Jendayi Frazer ile başkent Nairobi’de yaptığı görüşmenin ardından geldi.

TÜRKİYE’NİN KENYA AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kenya’da 27 Aralık 2007 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından meydana gelen ve bugüne kadar 300’ü aşkın Kenyalının hayatını kaybetmesine ve binlerce kişinin evini terk etmek zorunda kalmasına neden olan şiddet olaylarından endişe ve üzüntü duyulduğu ifade edildi.
Olayların Kenya’yı kargaşa ve istikrarsızlığa sürüklemekten başka bir sonuç vermeyeceği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

‘Türkiye, olan bu olaylar karşısında gerek yönetici kadronun, gerek halkın aklıselim ve sağduyuyla hareket ederek, ülkede uzlaşı yoluyla huzur ve istikrar ortamının yeniden tesisini sağlamak için azami çaba göstermesini beklemektedir. Afrika kıtasının barış ve güvenliği açısından istikrarlı ve demokratik bir Kenya’nın önem taşıdığına inanan Türkiye, bu dost ülkenin önümüzdeki dönemde itidal, diyalog ve siyasi uzlaşma yoluyla, demokratik ilkeler çerçevesinde mevcut gerginliği aşacağına inanmaktadır’

1164310cookie-checkKenya’da ‘tecavüz çeteleri’ de işbaşında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.