‘Kerbela şehitleri’ anılıyor

Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği’nce, Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyünde anma töreni, oruç açma ve aşure dağıtım etkinliği düzenledi.


Abdal Musa Türbesi’nin bulunduğu bahçede İmam Hüseyin’in Kerbela’da öldürülmesiyle ilgili mersiye sunumu ve saka duası okundu.


Türbeyi gezen ve dua okuyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ateş ile beraberindekiler, Abdal Musa Kültür ve Sanatevi’nin bahçesindeki oruç açma ve aşure dağıtımına katıldı.


Burada düzenlenen törende konuşan Yılmaz Ateş, Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin bin 369 yıl önce Kerbela’da öldürülmesiyle, o günün iktidar kavgalarında hak ve hukuk isteyenlere karşı uygulanan zulmün ortaya çıktığını söyledi.


Kerbela olaylarına bin 369 yıldır yalnızca Alevi toplumunun değil bütün insanlığının karşı çıktığını, insanlığın o günü ezenle ezilenlerin mücadelesi olarak gördüğünü ifade eden Ateş, “Bu acının matemi belli bir kesimin değil bütün insanlığın, yoksulluğun ve ezilenlerin mücadelesidir” dedi.


Alevi toplumun varlığının Osmanlı Devleti’nin yanı sıra Atatürk’ün önderliğindeki kurtuluş mücadelesinde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli yer tuttuğunu vurgulayan Ateş, Türkiye’nin ve iktidarların Alevi kesiminin değerlerini en iyi şekilde anlaması ve koruması gerektiğini kaydetti.


Alevi Bektaşi önderlerinin Türkiye’de yeterince tanıtılmadığını ve değerlerinin toplum tarafından anlaşılamadığını belirten Ateş, “Alevi Bektaşi önderleri Avrupa’da yaşasaydı bugün tüm dünyada 10 kat fazla tanınmış olurlardı. Bu değerleri tanıtırsak aslan ile ceylanın kucak kucağa yaşayabileceğini gösteririz” diye konuştu.


Ateş, Türkiye’de huzur ve barış ortamının sağlaması için Alevilerin gözyaşlarının dindirilmesi gerektiğini, bu konuda iktidarlara önemli görev
düştüğünü vurguladı.


“BASKICI OLMAMAK LAZIM”


AK Parti hükümetinin Alevi yurttaşların inancına saygı duymasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, ancak hükümetin bazı uygulamalarında Alevilere dayatmalarda bulunduğunu savundu.


Ateş, şunları söyledi:


“Alevinin Alevi, Sünninin Sünni, Iraklının Iraklı, herkesin inancıyla insan olarak kabul edilmesi gerekir. Madımak faciası bu yüzyılın yüz karasıdır. Burası müze yapılmalıdır. Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir. Din eğitimi zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. Bu konuda Alevi kesimine yapılan dayatmaların anlamı yoktur. Bu iktidar da insanı insan olarak kabul ederse başımızın üzerinde yeri var. Alevi toplumunun isteklerini dışlayarak, onları asimile ederek bir yere varamayız. Demokratik yöntemlerle göreve sahip olan ancak faşizan yöntemlerle iktidarını sürdürmeye çalışan hiçbir güç baki olmamıştır. Bu yöntemi kullananlar Türkiye’de lanetle anılacaktır. Türkiye’de tüm kesimlerin barış ve huzur ortamının sağlanması için baskıcı olmamak lazım.”


“İNANCIMIZA SAYGI İSTİYORUZ”


Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Kerbela’da Hazreti Hüseyin ve Alevi önderlerinin maruz kaldığı vahşetin bugün Gazze’de yaşandığını belirterek, “Gazze’de de Hazreti Hüseyin olmak, onun duruşunu sergilemek lazım” dedi.


Alevi toplumunu tanımayan siyasilerin Abdal Musa’nın adıyla iftar yemekleri düzenlediğini ancak Alevi inancında iftar geleneği olmadığını kaydeden Geçmez, “Önce Alevileri tanıyın. Alevi açılımı adı altında 2 yıldır iftar yemekleri düzenlenmesini şiddetle kınıyoruz. Bizim böyle bir inancımız yoktur. İnancımıza saygı istiyoruz” diye konuştu.


İftar yemeğine katılan bazı Alevi önderlerinin şov yaptığını ve hükümetten maddi menfaat sağlamaya çalıştığını öne süren Geçmez, “Kendilerine Alevi önderleri diyen ve hükümetten üç beş kuruş toplamayı umanlar Hazreti Hüseyin’in geçmişini iyi hatırlasın” dedi.


Törene, Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Elmalı Belediye Başkanı Hüseyin Yapıcı, CHP Antalya milletvekilleri Tayfur Süner, Osman Kaptan, Atila Emek, Hüsnü Çöllü, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe, partinin il ve ilçe teşkilatı yöneticileri katıldı.


FOTOĞRAF (Arşivden): Londra’daki Cemevi’nde aşure günü

1072170cookie-check‘Kerbela şehitleri’ anılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.