Kerimov’dan Çin’e teşekkür ziyareti

Geçenhaftalarda patlak veren olayların bağımsız gözlemciler tarafından incelenmesi önerisini geri çeviren  Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov Çin gezisi yeni destek arayışı olarak yorumlandı.

Çin de Salı günü yapılan  resmi ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada  İslam Kerimov’un olayları sert bir şekilde bastırmasını desteklediklerini belirtti.

ÇİN’İN BÖLGE POLİTİKASI
Çin Orta Asyanın enerji kaynaklarına daha yakın olmak istediğini daha önce açıklamıştı. 11 Eylül’den sonra ABD’nin bölgedeki siyasi yapılanması ve askeri operasyonları dikkatle izlendiği belirtilmişti. “Orta Asya ülkelerinde istikrardan yana” olduğunu açıklayan Çin, fanatik akımların kendi sınırları içinde yayılmasına karşı her türlü önlemi almaya hazır olduğunu da belirtti.

Çin ve Özbek yönetimleri Kerimov’un ziyaretinin13 Mayıs  Doğu Özbekistan  ayaklanmlarından çok daha önce tasarlandığını  açıkladılar.

BATININ TERSİNE KERİMOV’U DESTEKLEDİ
Batılı ülkeler Kerimov’u olayları sert önlemlerle  bastırmakla suçlarken Rusya ve Çin silahlı kişilerin hapisane baskını ve devlet binlarını ele geçirmesine karşı Hükümetin gösterdiği  kararlı tavırları desteklediklerini duyurmuştu.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Kong Kuan yaptığı açıklamada” terörist, ayrılıkçı ve ekstremist güçleri bastırmada  Özbek hükümetinin aldığı önlemleri kesinlikle destekliyoruz” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti,  Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın oluşturduğu Şanghay İşbirliği örgütü yoluyla bölgede istikrar çabalarının önemini vurguluyor. Şanghay İşbirliği örgütü  simgesel bir değer taşısa da bu işbirliğinin bir parçası olarak Özbekistan başkenti Taşkent’te bir  terörizmekarşı bir merkez bile  açmıştı.

Özbekistan Çin’den Kırgizistan’ sınırıyla ayrılıyor ancak  ayrılıkçı İslamcı örgütler açısından  Çin’in Uygur bölgesine geçmek  büyük bir çaba gerektirmiyor.
Çin Halk Cumhuriyeti Mart ayında  başgösteren Kırgızistan olayları sırasında Kırgizistanla  sınırını 6 gün kapatmıştı.

ÖLÜ SAYISI TARTIŞILIYOR
Özbek  resmi açıklamasına göre çoğunluğu  militanlar olmak üzere olaylarda 169 kişi öldü. İnsan hakları savunucuları ise bu sayının yüzlerce olduğu ve ölenlerin çoğunun da silahsız siviller olduğunu belirtiyor.

Eski doktor ve insan hakları savunucusu Gülbahar Turayev Andican’daki 15 nolu okulun avlusunda 500 ölü gördüğünü belirtti. Turayeva’ya göre adını açıklamak istemeyen bir  insan hakları savunucusu  kolej binasında 50 ölü daha gördüm diyor. Bununla birlikte bazı konularda Turayeva’nın  açıklamaları resmi açıklamayla uyuşuyor. Ona göre olayları yatıştırmaya çalışan savcı  Ganican Abdurahimov askerler gelmeden önce göstericilerin fırlattığı taşlardan  hayatını kaybemişti.

NATO ve  Avrupa Birliği olayların bağımsız bir şekilde  incelenmesini istedi. Kerimov bu öneriyi kabul etmedi. Avrupa ve Asya bölgesinde istikrar konulu toplantıya Nato ve 20 doğu ülkesi temsilcisi katılırken Özbek görevlilerinin  gelmediği görüldü. Toplantıya evsahipliği yapan İsveç Dışişleri Bakanlı Leyla Frevialds, Kerimov hükümetinin toplantıdan çekilme üzerine herhangi gerekçe göstermediğini belirtti.

1107050cookie-checkKerimov’dan Çin’e teşekkür ziyareti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.