Kerkük nüfus sayımı ve sonrası?

KERKÜK’TE SAYIMIN YAPILMASI 23 AĞUSTOS 2003 OLAYLARININ TEKRARLANMASINA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Bilindiği üzere ABD, Saddam’ı devirdikten sonra Amerikalı askerlere yardımda bulunan silahlı gruplara Irak pastasından pay vermeye karar vermişti.

ABD’nin, bu gruplara yeşil ışığı yakmasıyla birlikte KDP ve KYB’nin Kerkük’te giriştiği yolsuzluk dolu tedbirler etnik çatışmanın çıkması için zemin hazırladı. Bu kışkırtma olayları Türkmenlerin yaşadıkları bölgelere yayılmaya başladı. Tikrit şehrine bağlı Tuzhurmatu ilçesi, 23 Ağustos 2003’te Kürtlerle Türkmenler arasındaki kanlı çatışmalara sahne oldu.

KDP ve KYB milis güçleri, Şii Türkmenlere ait olan kutsal bir yeri tahrip ettiler. Olayı protesto etmek için halk sokaklara döküldü. Silahsız protestoculara ateş açan milisler 6 kişiyi öldürdü. Bir sonraki gün yani 24 Ağustos’ta olay Kerkük’e taşındı.

Muktada El Sadr liderliğindeki Mehdi Ordusu’nun Türkmenlere destek vermesi Kerkük meselesinin, sadece Türkmen-Kürt değil, tüm Irak halkını ilgilendiren bir mesele olduğu ortaya çıktı.

Protesto yürüyüşünde yine sivil halka ateş açan milisler 2 Türkmen’i daha öldürmüşlerdi. Milislerin sivil halka karşı şiddet kullanması halkın tepkisini doruğa ulaştırdı. Akşama kadar süren çatışmalar protestocuların, Kerkük Kaymakamlık binasını yakmalarıyla sonuçlandı.

Olayın üstünden 7 yıl geçmesine rağmen iki grup arasındaki anlaşmazlıklar giderilmemektedir. KDP ve KYB Kerkük’e yerleştirdikleri aileler sayesinde şehrin demografik yapısını değiştirmeyi başarmışlardı. Bugün de kentin sayıma katılmasını talep etmektedirler. Kürt partilerin ısrarına karşı gelen Arap ve Türkmenler, sayıma karşı olduklarını dile getirmektedirler.

7 Mart 2010 seçimlerinde toplam 325 sandalyeden 91’ini elde eden El Irakkiye Listesi, sadece Kerkük’te değil tüm Irak’ta sayımın ertelenmesini talep etmektedir.

Hükümet kurma krizi yaşayan ülkenin bu dönemde sayıma gitmesinin büyük riskler taşıdığının, özellikle altı çizilmektedir. Kerkük’ün sayıma katıldığı takdirde etnik ve mezhepsel çatışmanın tekrardan başlama olasılığı da dile getirilmektedir.

Kerkük Valilik Meclisi üyelerinden gelen demeçler, sayımın büyük riskler taşıdığını doğrulamaktadır.

1633980cookie-checkKerkük nüfus sayımı ve sonrası?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.