Kerkük-Yumurtalık’a ‘kardeş’ geliyor

Diyarbakır-Bismil-Şırnak-Silopi arasındaki kısmı Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından yaptırılması planlanan ve Irak doğal gazını Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıracak hattan, yılda 10 milyar metre küp doğal gaz taşınması hedefleniyor.


Irak Petrol Bakanlığı, BOTAŞ-Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) işbirliği ile yapılan çalışmalar, 17 Ağustos 2007 tarihinde Türkiye ve Irak enerji bakanlarının katılımı ile imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde yürütülecek.


Irak-Türkiye boru hattı ve Irak’taki doğal gazı Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşımayı amaçlayan proje, Tekfen, TPAO, BOTAŞ tarafından Irak’taki gelişmeler ve Avrupa piyasasının ihtiyaçları göz önüne alınarak bu yönde belirlenecek politikalar çerçevesinde gerçekleştirilecek.


Irak’ın Kuzey Doğusu’nda yer alan doğal gaz sahalarını kapsayan proje, saha geliştirme, üretim, gaz işleme ve boru hattı yapımı işlemlerinden oluşan “entegre” bir proje olarak nitelendiriliyor.


Bu projeyle Irak’ın beş sahasında üretilecek yıllık 10 milyar metre küp gaz bir boru hattıyla Türkiye’ye taşınacak.


Yapılan ön çalışmalara göre, doğal gaz boru hattının Türkiye topraklarındaki kısmının inşasının bu çaptaki uluslararası boru hatları yapımında olduğu gibi, BOTAŞ Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmesi düşünülüyor.


Projeye göre, Irak’tan gelip Silopi-Şırnak-Diyarbakır hattını izleyecek doğal gaz boru hattının Diyarbakır’dan da Adana Yumurtalık’a indirilmesi planlanıyor.


BOTAŞ’ın benzer enerji yatırım projelerine yönelik uluslararası ihalelerde izlenen yöntem Türkiye-Irak doğal gaz boru hattı yapımı için de uygulanacak. Buna göre bu hatta 30-40 inçlik borular ile güzergahta geçiş miktarı kapasitesine göre çok sayıda pompa istasyonun yer alması hedefleniyor.


Ayrıca, Yumurtalık’ta kurulacak olan likit doğal gaz (LNG) terminalinde Irak doğal gazının işlenerek bir bölümü tankerlerle dünya pazarlarına nakledilecek. Doğal gazın önemli bir bölümü ise Türkiye’de tüketilecek.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattına paralel doğal gaz boru hattı projesine yönelik görüşmelerin sürdürüldüğünü söylemişti.


Güler’in verdiği bilgiye göre, Bağdat’ın kuzeyindeki 5 sahadan üretilecek 280 milyar metre küp rezerve sahip Irak gazının, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmesi planlanıyor.

1054410cookie-checkKerkük-Yumurtalık’a ‘kardeş’ geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.