Kerry’nin Ankara gündemi: Suriye

NATO müttefiki iki ülke de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarına karşı fakat muhalefeti ne şekilde desteklemek gerektiği konusunda görüş ayrılıkları var.

Dün Roma’da tıklayın Suriye’nin Dostları grubunun toplantısına katılan Kerry, Amerikan politikasında bir değişiklik sinyali vererek, Suriyeli muhaliflere doğrudan tıklayın gıda ve ilaç yardımı yapmayı vaadetti.

Ayrıca isyancıların kontrol ettiği bölgelerde temel hizmetlerin sağlanabilmesi için ek bir 60 milyon dolarlık yardım yapılacağını söyledi.

ABD silah konusunda çekimserAma Amerikan dışişleri bakanı, silah yardımı sözü vermedi.

ABD, temin edeceği silahların daha sonra İslamcı militanların eline geçip, kendi çıkarlarını tehdit etmesinden çekiniyor.

Oysa muhalifler kazanmak için silaha ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar.

Türkiye, şu anda Suriye’de yaşanan savaştan kaçan 200 bin kişiyi topraklarında barındırıyor ve sürekli sınır ötesi ateşe hedef oluyor.

Suriye’deki isyancıların biran önce savaşı kazanmasını isteyen Türkiye muhtemelen ABD Dışişleri Bakanı’na bu konudaki sıkıntılarını anlatacak.

Çatışmalar ve ardı kesilmeyen mülteciler Türkiye’nin Suriye ile 900 kilometrelik sınırında büyük gerginlik kaynağı.

Başbakan Erdoğan isyancılara desteğini açıkça ilan etmiş ve Suriye topraklarında kaçan insanların güvenliği için bir tampon bölge oluşturulmasını istemişti.

Özgür Suriye Ordusu’nun silah ve diğer bazı ihtiyaçlarını Türkiye’den temin ettiği düşünülüyor.

ABD ve NATO müttefikleri Türkiye’nin bu konudaki kaygılarını dile getirmesi ardından, muhtemel füze saldırılarına karşı Patriot sistemleri göndermişlerdi.

Kerry, Türkiye’deki temaslarını tamamladıktan sonra dış gezisini Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’da sürdürecek.

1374840cookie-checkKerry’nin Ankara gündemi: Suriye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.