Kesintilere karşı izlenecek yol tartışıldı

Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT)’dan Steve Hedley, Öğretmenler Sendikası (NUT)’dan Martin Powell-Davies ve Day-Mer’den Oktay Şahbaz’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantı Londra Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konuşmacılar, 1922 yılından bu yana yapılan en kapsamlı ve etkili kesintilerin yapılmasının hedeflendiğini ve buna karşı geniş çaplı eylemlerin örgütlenmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

İlk konuşmacı olan Oktay Şahbaz, eğitimden, sağlığa bir çok alanda yapılacak kesintiler sonunda büyük sorunların yaşanacağına vurgu yaparak, bir an önce mahallelerde ve işyerlerinde karşı koyuşu örgütlenmenin acil ihtiyaç olduğunu söyledi. Şahbaz, ekonomik krizin, daha önce yaşanan kriz durumlarından farklı olmadığını, daha önce yer yer borçlanmanın mili hasılaya oranının yüzde 10’a kadar çıktığına dikkat çeken Şahbaz, şimdi ise söz edilen 152 milyar sterlinlik borcun milli hasılaya oranının sadece yüzde 2 olduğunu söyledi.

Haringey ve Hackney’de toplam 120 milyon sterlinlik kesintinin olmasının beklendiğini söyleyen Şahbaz, kütüphaneler, gençlik klüpleri, hastanelerin bazı bölümleri ve bir çok yeşil alanın halkın hizmetinden çekileceğini söyledi.

Halkın güvenliği tehlikede

RMT’de Steve Hedley ise, demiryollarında çalışan bin işçinin işten atıldığını ve 1600 işçinin daha atılmasının hedeflendiğini hatırlatarak, “Daha önce her 2 haftada bir bakımı yapılan raylar, bundan sonra her dört haftada bir yapılacak. Bu da rayların yeterince bakımdan geçmediği ve kazalarında kapıda olduğunun kanıtı olacak. İşte işten atmanın halkın güvenliğini tehlikeye atması böyle oluyor” diyen Hedley, konuşmasına şöyle devam etti. “Başka ülkeleri işgal etmezsek, vergi alınmayan milyarderlerden yüklü vergi alırsak borçları kapatırız. İşçileri işten atarak borç kapanmaz. Ve biz demiryolu işçileri olarak buna müsade etmeyeceğiz ve herkesi ortak mücadeleye katılmaya çağırıyoruz” dedi.

NUT temsilcisi Martin Powell-Davies de konuşmasında eğitim sorunlarına değinerek, çocuğu olan her ailenin geleceğe umutla bakamadığını ve çocuğunun iş bulmakta zorlanacağı kaygısını taşıdığını söyledi. Üniversiteler bütçesinde yüzde 80’e varan kesintilerin olmasının, üniversitelerin sadece zenginlerin okuyacağı okullar olması anlamına geldiğini söyleyen Powell-Davies, her 10 kişiden 4’ünün işsiz kalacağını ve bunun da ekonomiye daha fazla zarar vereceğini belirtti. Powell-Davies, okul bütçesinden yüzde 10’dan fazla kesinti sonrasında bir çok öğretmenin işten atılacağını ve sınıfların daha da kalabalıklaşarak eğitim düzeyinin düşeceğinin vurgusunu yaparken, bütün ailelerin, mahalle sakinlerinin ve sendikaların bir araya gelerek mücadele etmenin zorunluluk olduğunu belirtti.

Konuşmacılar, sendika bürakrasisinin kırılması gerektiği ve sendikaların öncülüğünde büyük grev ve direnişlerin gerçekleşmesinin ihtiyaç olduğunu belirterek 18 Ekim’de Harigey’de ve 23 Ekim’de de merkezde yapılacak kitlesel eylemlere çağrı yaptı.

834430cookie-checkKesintilere karşı izlenecek yol tartışıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.