İki arada bir derede…

yιllarca yaşayan toplumlarιmιzιn çok harika bir analizini yaptι. Dr. Dikerdem konuşmacι olarak zevkle dinlediğim ender kişilerdendir. Çogu zaman kendine verilen zamanι aşmasιna rağmen dinleyicileri hiç sιkmaz. Konuşurken  ‘çιlgιn profesör’ tiplemesine uygun tavιrlar sergiler. Hem konuya olan hakimiyeti hem de konular hakkιnda çok derin duygularι oldugu hemen anlaşιlιr. Yani hem kafadan hem de kalbten konuşur. 


Salonun çoğunluğu Britanyalι eğitimcilerden oluşuyordu.  Konferans bitince salonda bulunan birkaç Türk, Kürt ve Kιbrιslιtürk arkadaşla sohbet ettik. Herkesin birleştiği nokta Dr. Dikerdem’in bu çok ilginç ve gerçekleri yansιtan konuşmasιnι bizim kendi toplumlarιmιz arasιndaki ‘devekuşu, dinazor’ kişilere yapmasι gerektiği idi. Tabii ki eğer orada olsalar, bizim “Kirli Çamaşιrlarιmιzι Gizleme Komitesi!” üyeleri sayιn Dikerdem’e ateş püsküreceklerdi. 


Dikerdem, bu ülkede etnik azιnlιk toplumlarιna yönelik gittikçe olumsuz olarak  degişen hükümet siyasetinin de çok etkili bir analizini yaptι konuşmasιnda. Bir zamanlar olumlu bir şey olarak gösterilen ve “kültürel farklιlιk ve karşιlιklι tolerans” olarak tanιmlanan ‘çokkültürlülüğün’ şimdi artιk rağbet görmedigi gerçeğini vurguladι.


Dikerdem’in konuşmasιnιn en çarpιcι yanι kimlik konusunda idi. Gazete kesintilerinden birçok örnekler vererek toplumlarιmιzιn içerisinde bulunduğu kimlik kιsιr döngüsünü çok açιk ve net bir şekilde vurguladι sayιn Dikerdem.  Bunu “iki arada bir derede” ve “iki cami arasιnda beynamaz” gibi renkli sözlerle anlattι.  Tolumlarιmιzιn bazι kesimlerinin ne kadar gerilerde olduğunu şu çarpιcι örnekle gösterdi:  Atatürk Çanakkale savaşιnιn bitişinde savaşta ölen işgalci askerlerin annelerine hitaben “oğullarιnιz şimdi bizim oğullarιmιzdιr. Analar artιk gözyaşi dökmeyin” demişti. Bu sözler  onun ileriye bakan, vizyon sahibi bir lider oldugunu kanιtlamιştι.  Dikerdem, yakιn bir geçmişte, Çanakkale Savaşιnιn yιldönümünde, Londra’da bir Türk dili okulunda yapιlan kutlamanιn, Atatürkün sergilediği tutumun tamamen karşιtι olduğunu bu ibret verici örnekle belirtti. Kutlamayι gösteren fotoğraflarι projektörderden izleyenlere gösterdi. Malum resimler. Bayrağa sarιlmιş yatanlar, düşman kavramlarι, falan…


Bu örneğe daha birçok örnekler eklenebilir sevgili okurlar.  Örneğin biz hafta sonu okullarιnda halâ çocuklarιmιza “Türküm, doğruyum, çalιşkanιm” diye başlayan ve  “ne mutlu Türküm diyene” diye biten andι okutuyoruz.  Bunu yaparken okullarιmιza gelen Türk olmayan öğrenci ve onlarιn ailelerini hiç düşünmüyoruz. 


Burada birkaç gün önce gördüğüm emailden bahsetmeden yapamayacağιm. Bir köşe yazarι, başka bir gazetede yazan diğer bir köşe yazarιnι KKTC karşιtι ve Cumhurbaşkanι Talât’ι küçük düşürücü yazιlarιndan dolayι KKTC Londra Temsilcisi sayιn Dilek Yavuz Yanιk ve Basιn Ateşesi sayιn Hüseyin Özel’e şikâyet etmiş!. “Bu Rum yanlιsι kişi niye bir Rum gazetesinde yazmιyor da İktidarιn bir yayιn organιnda yazιyor” diyor şikayet mektubu.  Ve  “bu duruma daha ne kadar tahammül edeceksiniz” diye Temsilcilik yetkililerini birşeyler yapmaya davet ediyor. İşte bazιlarιmιzιn mentalitesi. Demokrasi anlayιşιndan yoksun, geçmişin batağιna saplanmιş, küflenmiş mentaliteler.    


Mehmet Ali Dikerdem konuşmasιnιn başιnda “ Sadece nereden geldiğimiz değil, nereye gitmek istediğimiz de önemlidir” demişti.  Biryerlere ulaşmak istiyorsak kalιplaşmιş, esnek olmayan kimlik kavramlarιndan vazgeçip kimliği dinamik, ve devamlι gelişmede olan bir süreç olarak görmeliyiz diye salιk verdi. Doğru söze ne denir? 


Konferansιn çok gurur verici taraflarι da vardι.  Öğleden sonraki bölümde rol model olacak nitelikteki gençler ve aileler tanιtιldι. Örneğin Oxford Universitesinde fizik üzerine doktora yapan bir genç kιzιmιz, Middlesex Universitesinde öğretim üyesi genç bir anne, v.s.  Ayrιca ikinci kuşak, genç annelerden çocuklarιn eğitimlerine ne kadar değer verdiklerini işittik.  Toplumumuzdaki birçok olumsuzluklarιn yanιsιra ileriye daha güvenle bakmamιza neden olan unsurlar da vardιr.  Zaten her toplumlardaki dinazorlar, vizyon sahibi aydιn kişiler tarafιndan geride bιrakιlmaya mahkumdurlar.

704580cookie-checkİki arada bir derede…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.