‘İki milliyetçilik ilk kez Tandoğan’da birleşti’

Türkiye’nin önde gelen düşünce adamlarından Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Belge, 24 Nisan akşamı London School of Economics’te (LSE) “AB yolundaki Türkiye’de Yükselen Ulusalcılık” başlıklı bir konferansta konuştu…   


The Association for the Study of Ethnicity and Nationalism (ASEN) tarafından organize edilen konferansı 200’e yakın öğrenci izledi. Prof. Dr. John Breuilly’in başkanlık yaptığı toplantıda Belge’nin yanısıra Birkbeck College’den Prof. Dr. Sami Zubaida ve ODTÜ’den Prof. Mesut Yeğen konuşmacı olarak yer aldı.


BELGE’DEN KARAMSAR TABLO


Belge, Hrant Dink’in öldürülmesi ve Malatya katliamına değinerekTürkiye’de şiddetin ilk kez 1970’lerdeki kadar kendisini göstererek toplumsal barışı tehdit ettiğini söyledi.


1983’de kabul edilen 12 Eylül Anayasası’nın soğuk savaş döneminde iç ve dış düşmana karşı hazırlandığını belirten Belge, “Ne yazık ki bu anayasa, 1989’da Berlin duvarıyla beraber yıkılan soğuk savaştan sonra değişen dünyaya uyum sağlayamadı… Bu dönemdeki Türkiye tablosunda da şiddetin ve milliyetçiliğin arttığı, kendi kendisiyle kavgalı bir ülke görünüyor” dedi.


Belge, geçen hafta Ankara Tandoğan Meydanı’nda AK Parti iktidarına karşı yapılan “Cumhuriyet Mitingi”nde de “Türk Cumhuriyeti’ni kuran seçkinlerin milliyetçiliği ile MHP-BBP’nin başını çektiği tabandan gelen milliyetçiliğinin ilk kez birleştiği” yorumunu yaptı.


Belge Kürt sorununa da değinerek Türkiye’deki Kürtlerle birlik ve beraberlik içinde yaşanması isteniyor. Sıradan bir vatandaşın bile Kürtlerle herhangi bir sorunu yok. Devlet, Irak’taki Kürtlere karşı politika saptarken Türkiye’deki soydaşlarını incitmemeye de özen göstermelidir” diye konuştu.


KÜRT SORUNUNDA HEP DIŞ PARMAK ARANDI


ODTÜ’den Prof. Mesut Yeğen de Kürt sorunu ve Türk devletinin soruna bakışını 4 evreye ayırarak anlattı. Yeğen, Kürt sorununda sürekli dış mihrakların parmağını aradığını vurgulayarak birlik ve beraberlik içinde kalıcı bir çözümden sürekli kaçınıldığını söyledi.


Yeğen şu değerlendirmeyi yaptı:


“Cumhuriyetin ilk yıllarında Kürt sorunu feodal-irtica hareketi olarak görüldü. 1960-80 arasında ise bölgesel ekonomik sorun olarak tanımlandı. SSCB tarafından kışkırtıldığı öne sürüldü. 1980 döneminde sol hareketin gelişmesiyle bağımsız bir Kürt politikası da kimlik arayışına girdi. Bu dönemde ‘bölücü hareket’ olarak tanımlanan harekete karşı askeri faaliyetler görülüyor. Dış parmak rolü ise Suriye’deydi… 2000’lerde ise Kürtler asimile edilerek potansiyel Türk olarak algılanmaya başladı…”


Prof. Dr. Sami Zubaida da, Ortadoğu’da bir ümmet milliyetçiliğinin geliştiğini vurgulayarak, “Ne yazık ki 950’lerdeki Nasır’la başlayan Arap milliyetçiliği modernleşmeyi başaramadı. Ortadoğu’daki diktatörlüklerin talana dayalı rejimleri sivil toplumun cemaate ‘ümmet milliyetçiliği’ne yöneltti”  dedi.


MURAT BELGE?


Murat Belge, 1943 yılında Ankara’da doğdu. 1966’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde asistanlık ve doktora yaparak 1980’de doçent oldu. 1981’de YÖK’ü protesto ederek üniversiteden ayrıldı.


Halkın Dostları ve Birikim dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde yazdı. Yeni Gündem dergisinin ve İletişim Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlendi. Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin uluslar arası başkanlığını da yapan Belge, Halen Bilgi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesidir. Halen Radikal gazetesinde de köşe yazarlığı yapıyor.

801980cookie-check‘İki milliyetçilik ilk kez Tandoğan’da birleşti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.