İki yüzlü Avrupa ülkeleri: İngiltere

Fransa ve Almanya dışındaki Avrupalı ikiyüzlülüğüne örnek ülkelerden birisi de İngiltere’dir. Özellikle Orta Doğu coğrafyasındaki sinsi planları ve uygulamalarıyla İngilizler, bölgede nefret duyulan bir güç konumuna gelmişlerdir.

Osmanlı İmparatorluğu’nu kandırarak Kıbrıs adasını ilhak eden İngiliz sömürgeciliği, ülkesinden binlerce kilometre uzakta olan bir adada egemen üsler elde ederek ne derece sinsi bir sömürgeci güç olduğunu kanıtlamıştır.

Türk Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlıları silahlandırarak ve Ermeni güçlerini de bunlara dâhil ederek Türkiye’ye savaş açan işgalci İngilizler, bugün Irak’ta bağımsız bir devleti işgal altında tutan sömürgeci bir ülke konumundadır.

İngiltere’nin sömürgecilik deneyimi o kadar güçlüdür ki, Irak’ta işgal güçlerine karşı savaşan diremişçiler, bir süre sonra İngiliz oyunlarına gelerek kendilerine karşı savaşmaya başlamışlardır. İngiltere öylesine bir ülkedir ki, sömürgecilik yaptığı ülkelerden çıktığı halde bu ülkelerde ve bölgelere hiçbir zaman iç barış sağlanamamıştır.

İngilizler, üstün beyaz azınlığın (İngilizler) çoğunluğu (sömürülen ülke vatandaşları) yönetmesinin kuralını bulmuşlardır. Bunun yolu da ülkelerin ve toplumların birbirlerine düşman yapılarak iç çatışmalara sokulmasıdır. Bu açıdan, ayrılıklar yaratmak, farklılıkları keskinleştirmek ve nifaklar oluşturmak konusunda İngilizlerden daha akıllıca ve başarılı taktikler uygulayan başka bir ülke örneği yoktur.

Arap coğrafyasının bugün içinde bulunduğu karmaşa ortamının da sorumlusu olan İngilizler, yıllarca masum ulusları sömürerek refah toplumu olma ideallerini gerçekleştirmişlerdir.

Arap coğrafyasının sınırlarını cetvelle çizen İngiliz, bu ülkelerin hiçbir zaman barış içinde yaşayamaması için gerekli bütün girişimleri sürdürmeye devam etmektedirler. Bu açıdan, dünya barışının önündeki en büyük engellerden birisi, İngiliz usulü böl-parçala ve yönet taktiği olmuştur.

Başka ülkelerde teröristlere birkaç günlük sorgulamaları insan haklarına aykırı bulan İngilizler, kendi ülkelerinde teröristlere karşı 42 günlük sorgulamayı adil olarak görmektedirler. Bu bile İngiliz ahlakı ve ikiyüzlülüğün çarpıcı bir örneğidir.

Yakın zamanda eski başbakanları Tony Blair’i “ABD’nin fino köpeği” olmakla itham edenler de yine dürüst İngiliz basını olmuştur. Ülkenin en önemli haber kanalının istihbarat örgütüne çalıştığı ortaya çıkan İngilizler, dünyaya demokrasi, insan hakları ve adalet dersi vermeye çalıştıklarında çok komik olmaktadırlar.

Sözümüzü bitirirken, demokrasi şampiyonu İngilizlerin hala seçimle gelmeyen bir Kraliyet mensubu tarafından temsil edildiği ve Birleşik Krallık Devlet Başkanı’nın da Kraliçe olduğunu hatırlatmakta yarar vardır.

670500cookie-checkİki yüzlü Avrupa ülkeleri: İngiltere

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.