Kıbrıs Festivali’nde çatlak

Kıbrıs Kültür Festivali’ni bu yıl Konsey ile birlikte yapmak için bir araya gelen Kıbrıslı kuruluşlar, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin kendi başkanlar kurulu kararıyla birlikte festival yapmaktan vaçgeçtiğini belirterek, “Toplum yararına yapılacak festivali hep birlikte yapmaktan yanayız. Kapımız hala açık. Konsey ayrı yapmak isterse de köstek değil destek oluruz” açıklamasını yaptılar.

Türk Toplumu Futbol Federasyonu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Londra Türk Masterler, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıslı Sanatçılar Platformu ve Şeyh Nazım Dergahı temsilcileri geçen salı akşamı Wood Green’deki Grand Palace’de yaptıkları basın toplantısında Haziran’da ortak olarak yapılması planlanan Kıbrıs Kültür Festivali’ne ilişkin açıklamalarda bulundular.

Grup adına konuşan Kıbrıs Türk Toplum Merkezi sözcüsü Niyazi Enver, geçen yıl Konsey’in düzenlediği festivale bütün toplum kurum ve kuruluşlarının destek verdiğini belirterek, “İngiltere’de küçük bir toplumuz. Festival kendi kültürümüzü unutmamak, asimile olmasını önlemek, çocuklarımıza özgüven sağlamak için önemli sosyal bir etkinlikti. Bu festivali daha başarılı kılmak, büyütmek ve bütün toplumu organizasyonuna katmak amacıyla Konsey ile birlikte yapmaya karar vermiş ve bu amaçla da tüzük hazırlamıştık” dedi.

FESTİVAL 10 HAZİRAN’DA

Hazırlanan ortak tüzüğü basına dağıtan Enver, “Festival Komitesi’ne Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi 4, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi 3, Türk Eğitim Konsorsiyumu 3 ve Türk Toplumu Futbol Federasyonu 3 delegeyle katılacaktı. Festival geliri de kurulacak ortak vakfa aktarılacaktı. Ne yazık ki Konsey osn derece adil olan ve asgari müştereklerdeki bu birliktelikten son anda vazgeçti. Konsey’in bu tavrını anlamakta zorlanıyoruz. Biz yine de yolumuza devam ediyoruz. 10 Haziran’da festival yerini tuttuk. Biz hâlâ festivali toplum yararını düşünerek birlikte yapmaktan yanayız. Eğer Konsey gelirse kapımız açıktır, ayrıca bir festival yapmak isterlerse de yine toplum yararını düşünerek destek oluruz. Basından da bu desteği onlara da sunmasını isteriz” dedi.

Enver, toplumun herkesimini kucaklamasını planladıkları Festival’in Ramazan ayına denk düştüğü için kapanışı da iftarla bitirmeyi planladıklarını açıkladı.

Grup adına pozitif bir konuşma yapan Niyazi Enver, festivalin yapılmasına bütün toplumun katılması gerektiğini söyledi.

“ARABULUCUK SONUÇ VERMEDİ”

Kıbrıslı Sanatçılar Platformu adına konuşan Ertanç Hidayettin de şunları söyledi:

“Geçen yılki festivalin başarısı hepimizin. Anlaşmaya göre 2018 yılının festivali bütçesinin ve yönetiminin kontrolü bu yıl da Konseye bırakılacaktı. Ancak diğer yıllarda festival gelirleri dört grubun açacağı bir banka hesabına açılacak, bu dört grup ve sonradan katılacak kişi ve gruplardan oluşacak Vakıf hesabına aktarılacaktı. Vakıf festivallerden elde eilecek gelirleri eğitim, kültür, sanat ve diğer toplumsal çalışmlar için demokratik bir şekilde alınacak kararlar ışığında harcayacaktı. Konsey bu öneriyi reddetti ve sadece bu yıl değil, her yılın gelir ve yönetiminin Konsey tekelinde olmasında ısrar etti. Bunun üzerine Kıbrıs Türk Toplum Merkezi ve Türk Toplumu Futbol Federasyounu ayrılarak bu yıl kendi Festivalini yapma kararı aldı. Aralarında yapılan ve toplum arasındaki çalışmaları ile bilinen diğer derneklerin de iştiraki ile bir seri toplantı sonucu bir Komite oluşturuldu ve 10  Haziran tarihinde bir Festival organizesi için çalışmalara başlandı. Arabulucuların iki grubu bir araya getirme ve tek festival organize etme çabaları şimdiye kadar başarısızlıkla sonuçlandı.”

KTC BİNASI HAKKINDA SÖZ ALDIK

Basın toplantısında yer alan Kıbrısk Türk Cemiyeti (KTC) Başkanı Emir Osman da KTC’nin Oxford Street’deki binasının toplum yararına aktif olarak kullanılması için 2013’de başkan olduğu tarihten bu yana çaba gösterdiğini söyledi.

Osman son olarak KKTC’de yapılan toplantıda binanın mülk sahibi KKTC’deki Avkaf’ın binanın kiraya verilerek kira gelirinin toplum kurum ve kuruluşlarının kuracağı ortak vakfa verilerek, Kuzey ve Güney Londra’da iki Kıbrıs toplum merkezinin alınması sözü verildiğini sözlerine ekledi.

KKTC MİLLİ TAKIMI GELİYOR

Türk Toplumu Futbol Federasyonu adına toplantıda yer alan başkan yardımcısı Serdar Sarı da KKTC Milli Takımı’nın 31 Mayıs’ta Conifa kupası için Londra’da 16 takım ile maç yapacağını belirterek, “Milli Takım, Türk Toplumu Futbol Federasyonu’ndan da bir oyuncu alarak sahaya çıkacak. Rum lobisine karşın Londar’da sahaya çıkması başarıdır. Toplum olarak maçlara destek verelim ve olası Rum kesiminin protestolarına karşı da birlik ve desteğimizi gösetrelim” dedi.

Sarı, toplum üyelerinin biletlerini bir an önce almasını isteyen Sarı, “İnternetten http://www.conifa.org/en/2018/03/07/stadium-and-ticketing-information-for-conifas-2018-paddy-power-world-football-cup/ adresinden biletlerini önceden almalarını öneririz” diye devam etti.

KONSEY BAŞKANI’NIN YANITI

Yapılan açıklamaların karşı tarafı olan Konsey Başkanı Leyla Kemal’i arayarak etik olarak yapılan açıklamalara yanıtını sorduk. Kemal yanıtında, masadan kaçan tarafın Konsey olmadığını belirterek ayrı basın toplantısıyla konuya ilişkin açıklama yapacaklarını belirtmekle yetindi.

_____________

İLGİLİ YAZI: Faruk Eskioğlu / İNGİLTERE… Türkiye ve Kıbrıslı toplumda uzlaşma kültürü

2177460cookie-checkKıbrıs Festivali’nde çatlak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.