Kıbrıs müzakelereri: Mülkiyet konusunda ilerleme var

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelerin “mülkiyet” ana başlığında, kısmi ilerlemelerin kaydedildiği bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, müzakerelerin ikinci gününde en önemli gündem maddelerinden “mülkiyet” konusunu masaya yatırdı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin gözetiminde bu sabahki toplantıda yoğunlaşılan “mülkiyet” ana başlığında, Kıbrıs’taki son 18 aylık süreçte elde edilen uzlaşılarda kısmen ilerleme sağlandığı ifade edildi. Müzakerelerde mülkiyet başlığının tam olarak kapanmadığı, ancak yakınlaşmalarda biraz daha ilerleme kaydedildiği belirtildi. Yarın ve Perşembe günü devam edecek müzakerelerde ilkesel kriterler üzerinde uzlaşı sağlanması durumunda, eş zamanlı ve iki aşamalı son safhaya 11 Kasım Cuma günü yapılacak toplantılarda geçilecek.

TÜRK TARAFI BEŞLİ KONFERANSTA ISRARLI
Müzakerelerde son aşamaya geçilmesi için İsviçre’de Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den oluşan garantör ülkelerin de katılacağı beşli konferansın tarihinin belirlenmesiyle eş zamanlı olarak, toprak başlığı da uzlaşılan ilkesel kriterler esas alınarak harita üzerinde ilk kez masaya gelecek. Türk tarafının büyük önem verdiği beşli konferans tarihinin kesinleşmemesi durumunda ise Kıbrıs’ta varılan ve BM tarafından liderlere yazılı olarak iletilen mutabakat bozulacak ve süreç ilerleyemeyecek.

Sadece BM, KKTC ve Rum heyetinin kalmasına izin verilen Mont Pelerin kasabasındaki Le Mirador Otel’de geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken, basın mensuplarının otele girmesine izin verilmiyor.

Öte yandan, müzakerelerin açılışını yapmak için dün Mont Pelerin kasabasına gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis ile yaklaşık 5 saat görüşmüştü. İsviçre’deki Kıbrıs müzakereleri 11 Kasım Cuma günü sona erecek.

2026680cookie-checkKıbrıs müzakelereri: Mülkiyet konusunda ilerleme var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.