Kıbrıs ve Londra’da pek çok ilki başaran kadın Akile Nihad Işın vefat etti

Kıbrıs ve Londra’da pek çok ilki başaran kadın Akile Nihad Işın 95 yaşında Londra’da vefat etti. Son üç yıldır özel bir bakımevinde bulunan Nihad Işın’ın korona virüsünden dolayı yaşamını yitirdiği belirtildi.

Faruk Eskioğlu’nun Londra’da Bizim’Kiler kitabında Nihad Işın şöyle tanıtılmıştı:

“Akile Nihad Işın (1926 Kıbrıs-Kırnı), TWPA’in kurucu üyesi ve onursal başkanı, ayrıca Federation of International Women’s Association’in yönetim kuruluna girmeyi başaran ilk Türk kadın unvanını taşıyor.

Fitnet Zeynel ve Safiye Nadir (Asil Nadir’in annesi) ile birlikte derneğin kurucu üyesi olan Akile Nihad Işın, ilk 10 yıl başkanlığını üstlendiği TWPA’in halen onursal başkanı.

1945’te İngiltere’nin bursuyla Cambridge Univeristy/Homerton College’de öğretmenlik, daha sonra hukuk okudu. Kıbrıs’ta ilk Türk Kız Koleji’nin kurulmasına öncülük etti. 1950’lerin sonu 60’larda diş hekimi eşiyle birlikte sağlık yardımını organize etti. Adada iki topluma da hizmet verecek ambulans servisini kurdu. Lakademya’da açılan ilk Rumlarla ortak radyoda kadın programları yaptı. Kıbrıs’ın ikinci ehliyetli kadını oldu.

Eşinin görevi nedeniyle Nijerya’da bulundu. Eşini yitirdikten sonra Londra’da özel Roxley Primary School’da öğretmenlik yaptı. 1983’te Konsey’in kurulmasında Faik Müftüzade ile çalıştı ve Konsey’in danışmanı oldu. ”

KENAN EVREN’E SEVGİ GÖSTERMİŞTİ

12 Eylül 1980 darbesinin lideri Kenan Evren’in “cumhurbaşkanı” olarak 13 Temmuz 1988’deki Londra’ya resmi ziyareti ise örgütlü olarak protesto edilirken Kıbrıslı Türklerin kurduğu İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği Başkanı olarak Akile Işın, Evren’e sevgi gösterisinde bulunanlar arasında yer almıştı.

Evren’in Londra ziyareti Büyükelçilik ve KKTC Temsilciliği’nin çabalarına karşı toplumdaki derneklerden pek destek görmemişti. Hürriyet’in 15 Temmuz 1988 Cuma günkü sayısı sayfa 11’de İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği Başkanı Akile Nihad Işın’ın Evren’i hararetle kutlayarak “Sayın Cumhurbaşkanım, sayenizde üç gündür Londra’da bayram yapıyoruz. Sağ olun, var olun” dediği yer almıştı.

FOTOĞRAF: Akile Nihad Işın’ın 90’ıncı doğum günü kutlamasından. Ayşe Doğan, Sevilay Direkoğlu, Akile Işın, Hanife Zorba, Semra Şükrü. F: Aysin Yılmaz arşivinden, Kasım 2015, Londra

2488300cookie-checkKıbrıs ve Londra’da pek çok ilki başaran kadın Akile Nihad Işın vefat etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.