KIBRIS’TAN… AB’nin yeni bir şovu

Bence Avrupa Birliği tam bir şov gösterisine başladı. Önce Mali yardım Tüzüğü ve Direk Ticaret Tüzüğü şovu, şimdi de “Avrupa Parlamentosu Yüksek Seviyede Temas Grubu”nun KKTC ziyareti. 


AP Temas grubu zaten ölü doğdu. KKTC’de görüşmeler ve incelemeler yapmak için bu grubun KKTC’ye gelmesi sadece 1.ci sınıf ağırlamalar ve konaklamaların yer alacağı turistik bir geziden  öteye gitmeyecek.


Niçin bu kadar iddialıyım. Tabiî ki geçerli bir nedeni var.


Eğer siz spora meraklıysanız ve maç yapacak bir takımda kimlerin yer alacağını ve onların sporculuk yeteneklerini biliyorsanız, üç aşağı beş yukarı sonucu da tahmin edebilirsiniz.


İşte benim işimde aynen böyle. İsmi büyük, kendi peşin hükümlü ve fasa fiso “Avrupa Parlamentosu Yüksek Seviyede Temas Grubu”nun  KKTC ziyaretinin sonucu tam bir fiyasko olacak. Bunu şimdiden rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten daha KKTC’ye gelmeden kafalarında ne var,  KKTC için neler düşünüyorlar ve Kıbrıs konusunda hangi tarafı ve kimi destekliyorlar biliyorum.


Avusturya AP Milletvekili Bayan Karin Resetarits ile Cem Özdemir’i koyun bir kenara, diğerleri zaten peşin hükümlü ve Rumlar her zaman haklıdır, Türkler barbardır ve adada işgalcidirler mantalitesindeler.


İşte grubun geri kalan üyeleri ve kafalarındakiler. Kıbrıs’lı Rum Ioannis Kasulidis, Yunanlı Georgios Karatzaferis, Alman Mechtild Rothe, Avrupa Birleşik Solu Başkanı Francis Wurtz, İrlandalı Sean O’Neachtain ve Polonyalı Ryszard Czarnecki varsa ve de Koordinatör Halk Partisi Milletvekili Françoise Grossetete ise, bu grup, Kıbrıs Türkleri ile üst düzey teması için değil, tam tersine Kıbrıs’lı Türkler ile en alt düzey temas nasıl yapılır onun için faaliyet gösterecek demektir.


İrlandalı Parlamenter bile, tüm İrlandalıların aksine, Rum sempatizanı.


Grubun Larnaka’dan adaya ayak basmaları ve sonra da KKTC’ye geçecek olmaları, daha peşinen akıllarındakini ve zikirlerindekini ortaya koyuyor.


Siz, bu ünlü ve yüksek seviyeli temas grubunun yazacağı KKTC raporunu okuduktan sonra bana hak vereceksiniz.


KKTC ile ilişkilerin geliştirilmesi için Avrupa Parlamentosu tarafından geçen ay kurulan taraflı “Yüksek Seviyede Temas Grubu”, 2006’nın ilk altı ayında yapacağı faaliyetlerle ilgili konuları görüşmek üzere Ocak ortalarında Strasbourg’da ilk toplantısını yapmıştı. Başı da Fransız sağcı parlamenter, Türklerden pek de hoşlanmayan  Françoise Grossetete. Avrupa Parlamentosu’ndaki bütün siyasi eğilimlerin temsilcilerinin bulunduğu temas grubunun koordinatörü olarak görev yapıyor.


Bana göre güya   KKTC ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve diyalogun artırılması için çalışacak olan bu grup, temasları sırasında KKTC devlet-hükümet yetkilileri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşmelerde bulunacak, Girne bölgesinde BM Kalkınma Programı (UNDP) ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projeleri yerinde inceleyecek ve en sonunda da Kıbrıs’lı Türklere nasıl daha başka kazıklar atılabilir onun tespitini yapıp raporunu yayınlayacak.


İnanın bana bu gezinin tüm amacı bu.


________________


* Prof. Dr.

654150cookie-checkKIBRIS’TAN… AB’nin yeni bir şovu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.