KIBRIS’TAN… ‘Altın Kesit’ arayışı

Zaman en iyi ilaçtır sözü boşuna söylenmedi.


Yıllardır dünyayı kandırmayı başarmış olan Rumlar, ellerindeki sihirli değneği aniden 24 Nisan 2003 Referandumunda kaybettiler. Referandumda “Hayır” derken her şeyin eskisi gibi gideceğini, arkalarında ebediyen tüm Avrupa devletlerini kayıtsız koşulsuz bulacaklarını sanarlarken aniden her şey tepe taklak olmaya başladı.


En güvendikleri Belçika’nın Dış İşleri Bakanı bile Kıbrıs’a yaptığı ziyarette aniden “Bir Belçika Dış İşleri Bakanına, Kıbrıs’lı Rumlar ne yapmaması gerektiğini söyleyemez” deyip, Arabasına atladığı gibi soluğu KKTC’de aldı ve davranışı ile Rumların bu tavırlarını protesto etti.


Kıbrıs’ta son bir haftadır, İngiltere – Kıbrıs Rum diplomatik krizi sürüyor ve kriz de gittikçe yukarılara tırmanıyor. İngiltere Dış İşleri Bakanı Jacques Straw, Kıbrıs’a yapacağım resmi ziyaret programı içinde KKTC’ye geçmek ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile KKTC Cumhurbaşkanlığında görüşmek var derken, Rumlar “Nayır Nolamaz” çığlıkları atıyor ve politik restleşmeyi dahi göze alarak Straw’ı durdurmaya çalışıyorlar.


Straw bu isteğinde hala daha herhangi bir taviz vermiş değil. Tam tersine diplomat arkadaşlarımızdan gelen bilgilere göre Rumlar kendisini sıkıştıracağına, Straw, Rumlara şantaj yapıyor ve “sıkmayın canımı, atlarım uçağıma inerim Ercan’a” deyip Rumları frenliyor.


Güneyden son gelen haberlere göre Rumlar çarnaçar, Straw’ın Talat ile KKTC Cumhurbaşkanlığı makamında görüşmesini kabul etmişe benziyorlar.


Tabi durup dururken bir şey almadan taviz vermek olmayacağına göre de, şimdiki ısrarları Talat’ın Cumhurbaşkanlığı makamında görüşme yapılırken bayrak gibi KKTC’yi tanımlayacak sembollerin olmamasını ve İngiltere’nin KKTC’yi tanımadığının açıklanmasını istiyorlar.


İngiltere’den KKTC’yi tanımadığına dair açıklama istemek bana çok garip geliyor aslında. Bir de olaya ters taraftan bakın. Kıbrıs’ın kuzeyinde bir KKTC devleti var ve İngiltere’nin Dış İşleri Bakanı bu devletin Cumhurbaşkanı ile görüşüyor ama böyle bir devletin olmadığını söylemesi de kendisinden isteniyor. Yani Straw kuzeye geçince ruh çağırıp hayaletlerle mi görüşecek yoksa var olmayan bir boyuta mı geçecek.


Aslında İngilizler artık tavırlarını açıkça ortaya koymaya başladılar.


Öncelikle Türkiye-AB ve Rum Kesimi arasında, ikinci olarak da Kıbrıs Rum ve Türk kesimleri arasında tüm tarafları memnun edecek bir Altın Kesit (Ortak Uzlaşı düzeyi) arıyorlar.


Anlaşılan bu arayışa ABD ve AB içindeki bazı üyeler de destek veriyor.
Kıbrıs’lı Türklere siyasi eşitlik ve ekonomik özgürlük kazandırılmadan Kıbrıs sorunun çözülemeyeceğini anlamış olan bu ekibin başını çeken İngiltere, kollarını iyice sıvandı ve bu işe soyundu. 


Öncelikle tercihlerinin KKTC’nin siyasi ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi olduğunu vurgulamaya başladılar.


Arkasından Cumhurbaşkanı Talat’ı makamında ziyaret ederek ona saygınlık ve kabul kazandırabilmek için Rumlarla çatışmayı göze aldılar. Bunun devamı da hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı  Talat’ın Londra’ya resmen davet edilmesi olacak. Görüşme Downing Sokak 10 numarada dahi olabilir.


Ve son olarak da, Türkiye’nin Gümrük Birliği Ek Protokolü’nü hayata geçirme yükümlülüğünü, Kıbrıslı Türklere yönelik ambargoların eş zamanlı olarak kaldırılmasına bağlamak istediklerini açıkça dile getirmeye başladılar. 


İngiliz Dışişleri Bakanı Jacques Straw, Ankara’nın, KKTC hava ve deniz limanlarının giriş-çıkış noktası olarak tanınması halinde, limanlarını ve hava alanlarını Rum uçak ve gemilerine açacağı şeklindeki Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önerisini desteklediğini resmen,  Avam Kamarası’nda Kıbrıs sorununun görüşüldüğü sırada dile getirdi. Bu aslında İngiltere’nin resmi görüşü demektir.


Tüzükler konusundaki gelişme ise çok daha ilginç. İngiltere, Dönem Başkanlığını Avusturya’ya devretmeden önce yaptığı bir çalışma ile, Kıbrıs’lı Rumların olumsuz davranışları nedeni ile Türklere ilk dilimi ödenemeyen Mali Yardım Tüzüğündeki 2005 yılına tahsis edilmiş 120 milyon Avro’yu 2006 yılına aktardı. Yani Mali Yardımın toplamı hala 259 milyon Avro ve Türklere ödenmek üzere paşa paşa sırasını ve gününü bekliyor.  


__________
* Prof. Dr.

653830cookie-checkKIBRIS’TAN… ‘Altın Kesit’ arayışı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.