KIBRIS’TAN… Hani sorun 1974’te başlamıştı?

İş propagandaya geldi mi, Rum’da yalanın bini bir para.


1974’den sonra Kıbrıs Rum tarafını yöneten Makarios, Kyprianou, Vasiliou, Klerides ve Papadopulos yönetimleri, geçmişte iktidarda olan tüm Rum politikacılar ve onlara göbeklerinden bağlı yan kuruluşlar ve kurumlar, yıllardır hiç durmadan, hem kendi halklarına hem de dünyaya “Kıbrıs Sorunu 1974’de başlamıştır” yalanını söylemişlerdi. Halen de bu yalanı sürdürmekte devam ediyorlar.  


Hangi Rum’a sorsanız, hangi yabancıya sorsanız, Kıbrıs olaylarının 1974’de başladığını söyler hemen.


O yıllardan evvel, sanki adada barış vardı ve her iki halk, mutlu bir şekilde, beraberce yaşamaktaydı. Rum propagandasına göre adadaki bu barış aniden ve durup dururken Türkiye’nin 1974 müdahalesi ile bozulmuş. Güya… 


Hiçbir gerekçe yokken Türkiye adaya çıkarma yapmış… Güya..


Kayıplar konusunda bile hem kendi halklarına hem de dünyaya yıllarca yalan söylediler. Halen daha kayıpların tümü ile 1974’de olduğunu söylüyorlar. Bu konuda AİHM’ye bile başvurdular ve karar çıkarttılar.


Sanki 15 Temmuz 1974 darbesinde hiçbir Rum öldürülmemiş ve Rum kayıpların tümüde 1974 Barış Harekatında gerçekleşmiş temasını işliyorlar ve tüm dünyayı da kandırıyorlar.


Tabi bu yalan uzun sürmedi.


Otonom Kayıplar Komitesinin çalışmaları ve bu komitenin son DNA tespitlerinden sonra Rumların yıllardır yalan söylediği iyice ve resmen açığa çıktı.


Adadaki kayıplarla ilgili son gelişmelerden sonra, “Tüfek bulundu, mertlik bozuldu” deyimine benzer bir şekilde, “DNA bulundu, Rumların yalanı bozuldu” cümlesini söylemek hiçte yanlış olmayacak artık.


Mağusa’nın Protara bölgesinde Otonom Kayıplar Komitesinin son günlerde yaptığı kazılarda, Rumların 1963-1974 yılları arasında, yollardan topladığı masum Türkleri kalleşçe öldürüp kuyulara attığı ortaya çıktı ve resmen, inkar edilemeyecek şekilde de ispatlandı.
Bu somut bulgulardan sonra da Kıbrıs sorununun 1974’te başladığını iddia eden Güney Kıbrıs’ın hakimiyetçi anlayışı ve yalana dayalı siyaseti de çöktü.


Şimdi Rumların kendileri de siyasetçilerinin kayıplarla ilgili söylediklerine inanmıyor.


Bu gerçeklere ilaveten bir de Rumların kendi kendilerini yalanlamaları var ki inanılır gibi değil.


Rumlar 12 Ağustos Pazartesi günü görkemli anma törenleri düzenlediler ve 8 ve 9 Ağustos 1964 tarihlerinde Dillirga’da yer alan çarpışmalarda ölen Rumları andılar.


Kıbrıs’lı Türklerin korkunç saldırılara uğradığı ve soykırıma tabi tutulduğu meşum 1963-1974 yılları içinde yer alan 8 Ağustos 1964 günü, Yunanistan’dan adaya tüm mevcut yerel ve uluslar arası yasalara aykırı olarak gönderilen 5,000 Yunan askeri takviyeli, Grivas Komutasındaki EOKA’cı çapulcular,  Erenköy’ü savunan bir avuç kahraman Kıbrıs’lı Türk Öğrencilere saldırmıştı.


Üstelik bir de yerel gazetelere ilanlar verilmiş ve Rum halkı, kahraman Rum EOKA’cıların saldırısını ve Türklerin denize dökülüşünü seyre davet edilmişti.


Tabi reklâm edilenler gerçekleşmemiş, kahramanlığı Rumlar göstereceğine Türkler göstermiş ve Türkiye’mizin gönderdiği uçakların bombardımanı ile de Rum çapulcular hem büyük bir bozguna uğramış hem de çok sayıda zayiat vermişlerdi.   


Bozgun, yenilgi ve arkasından kaçış, Rumların hiç beklemedikleri bir sonuçtu ve Rumlar 9 Ağustos 1964 günü Erenköy’de, sıçan deliğine bir servet vermeye hazırdılar.
  
Sonra da Papadopulos çıkıyor ve yüzü hiç kızarmadan, “1964-1974 yılları arasında hiçbir Kıbrıs’lı Türk ölmemiştir” diyebiliyor.


Arkasından da Rum Yönetimi koro halinde “Kıbrıs’ta olaylar 1974’de başlamıştır” diyor ve bu yalan propagandayı da yıllarca sürdürüyorlar. Bir Hıristiyan Klubü olduğu artık iyice ortaya çıkmış olan AB’de bu yalanı bilerek yutuyor.


İyi güzel de, Protara’da kuyulardan kemikleri çıkarılan Türkler, 1964 yılında yollarını kaybedip, hep birlikte mi düşmüşlerdi o kuyulara?


Yoksa, Erenköy’de 8-9 Ağustos 1964 günü ölen Rumlar oraya piknik yapmaya gitmişlerdi de, Türk uçakları gelip işte savaş uçağı böyle kullanılır diye ders mi vermişti?


Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.


Elbet bir gün bu dünya Kıbrıs gerçeklerini öğrenecek ve Kıbrıs’lı Türklere hakkını verecektir veya zamanı gelecek ve bu hakkı bizler, söke söke alacağız.


_____________________


* Prof. Dr.
   
 

655720cookie-checkKIBRIS’TAN… Hani sorun 1974’te başlamıştı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.