KIBRIS’TAN… Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti adına temsiliyet

Avrupa Eğitim Sendikaları Konfederasyonu’nun Eğitim Komitesi ETUCE, daha evvel başlatmış olduğu “Sosyal Diyalog” projesi kapsamında, Malta’da 28 Mayıs tarihinde AB üyesi tam ve aday ülkelerin Eğitim Sendikaları Başkanları ile işverenlerin yani Eğitim Bakanlarının katılacağı bir toplantı düzenliyor. Bu toplantı genel projenin üçüncü aşamasını oluşturuyor.


Söz konusu “Sosyal Diyalog” projesine başından beri KTOES ile KTÖS’da  katılıyor. Katılma nedenleri de Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın, Kıbrıs Rum tarafı AB üyesi olmadan önce, ETUCE’ye tam üye olmuş olmaları. Zaten daha evvel tam üye olmuş olmasalardı, Kıbrıs’lı Rumlar bizim sendikaları, Avrupa Eğitim Sendikaları Konfederasyonu’nun kapısından bile içeri sokmazlardı.


Burada ilginç olan veya dikkat edilmesi gereken püf nokta, KTOES ile KTÖS’ün Avrupa Eğitim Sendikaları Konfederasyonu’na olan üyeliklerinin, Cumhurbaşkanının Papadopulos olduğu Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti şemsiyesi altında olması.  


ETUCE’deki kayıtlara göre şu anda AB’nin tam üyesi olan Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinden, Türklerden iki (KTOES ile KTÖS), Rumların ise üç Eğitim Sendikası Konfederasyonun üyesi.


ETUCE, proje kapsamında 28 Mayıs’ta Malta’da yapılacak toplantıya hem Sendika Başkanlarını hem de Eğitim Bakanlarını davet etmek zorunda. Bu nedenle de Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinden Milli Eğitim Bakanı Pefkios Yeoryiades davet edilirken, KKTC Milli eğitim bakanı Sn. Canan Öztoprak davet edilmedi.


Yapılan başvurular sonucunda Sn. Canan Öztoprak’ın, KKTC Eğitim Bakanı olarak değil ama Kıbrıs Türk toplumunun Eğitimden sorumlu kurumunun başındaki kişi olarak toplantıya gözlemci statüsünde davet edilmesi düşüncesi oluştu ve girişimler başlatıldı.


Avrupa İşçi Sendikası Eğitim Komitesi ETUCE’nin 16–17 nisan’da Brüksel’de yaptığı ön toplantıda, 28 mayıs’ta Malta’da yapılacak ilgili Sendika Başkanları ve Eğitim Bakanlarının iştirak edeceği toplantıya Kıbrıs Türk Eğitiminden sorumlu kişinin yani Bakan Sn. Canan Öztoprak’ın gözlemci statüsü ile katılması konusu gündeme getirilince, Rumlar karşı çıkarlar ve öneriyi derhal reddederler.


 Ellerinden gelse, Kıbrıs Türk Eğitim Sendika temsilcilerinin de katılmasına itiraz edecekler ama Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın, Kıbrıs Rum tarafı AB üyesi olmadan önce, Kıbrıs adına ETUCE’ye tam üye olmuş olmaları nedeni ile bu konuda bir şey yapamıyorlar. 


Bütün itirazları Eğitim Bakanımız Canan Öztoprak hanımın toplantıya gözlemci statüsü ile katılacak olması. Rumların bütün endişeleri, Eğitim Bakanı Canan Öztoprak’ın Malta’da yapılacak toplantıya gözlemci statüsü ile katılacak olması bırakın KKTC’nin tanınmasını, Kıbrıs’lı Türklerin adada bir varlık olduğunun tanınması anlamına geleceğinden duydukları korkudan kaynaklanıyor.


Rumlar bir dönem iki toplumlu faaliyetlerin başını çektiği için alkışladıkları ve sonuna kadar destekledikleri ve her tür faaliyetlere davet ettikleri Sn. Canan Öztoprak’ı, şimdi Kıbrıs’lı Türkleri Bakan düzeyinde işveren olarak temsil edeceği için istemiyorlar.


Bir ara bulucu olarak ETUCE yönetiminin, Kıbrıs Rum ve Türk taraflarının soruna çözüm bulmaları amacıyla 21 Mayıs’ta konuyla ilgili ortak bir toplantı yapılsın teklifi ise Rumlar tarafından geri çevrildi. Kıbrıs’lı Türk meslektaşlarını muhatap bile almak istemiyorlar. Zaten hiçbir koşulda, bizlerin onlarla eşit düzeyde olduğumuzu bırakın kabul etmeyi düşünmek bile istemiyorlar.


Avrupa Eğitim Sendikaları Konfederasyonunun evvelki günkü toplantısında, konfederasyonun başkanı İngiliz Ronnie Smith’in önderliğini yaptığı bir girişimle, “Toplumsal Diyalog” programının üçüncü ayağına “Kıbrıslı Türklerin işveren tarafının” katılması önerisi yapıldı ve Rumların tüm itirazlarına rağmen, Başkan Smith’in kararlı tutumu sonucunda bu öneri kabul edildi.


Eğitim Bakanımız gözlemci olarak katılacağı bu toplantıya, kimin gözlemcisi olarak katılacak.


Konfederasyona üye olan sendikalarımız KTOES ve KTÖS, açıkça Kıbrıs (Rum Cumhuriyeti şemsiyesi altında üye olarak kayıtlarda gözüktükleri için, Eğitim Bakanımız Sn. Cana Öztoprak, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti içindeki Türk azınlığın eğitimden sorumlu işvereni olarak mı bu toplantıya katılacak yoksa KKTC’nin Milli Eğitim Bakanı olarak mı?


* Prof. Dr.


   

655450cookie-checkKIBRIS’TAN… Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti adına temsiliyet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.